Een koolstoffilter zit altijd aan de aanzuigkant van de motor. In de meeste gevallen moet je de vetfilters en eventueel het rooster verwijderen om bij de motor te komen. Verwijder de oude koolstoffilters en plaats de nieuwe. Sommige filters klik je vast, bij andere moet je met een schroevendraaier aan de slag.
Een afzuigkap functioneert alleen goed wanneer u de koolstoffilters regelmatig vervangt. Bij intensief gebruik adviseren wij om dit om de 6 maanden te doen.
De meeste afzuigkappen hebben alleen koolstoffilters nodig. Deze bevestig je voor de motor. Sommige filters klik je eenvoudig vast, andere filters zet je met een schroevendraaier vast. Kijk in de meegeleverde handleiding van de filters om te zien hoe je deze installeert.
Misschien heb je nog nooit van koolstoffilters gehoord, maar het is een belangrijk onderdeel dat nodig is tijdens het koken. Ze zorgen namelijk voor een prettige en gezonde leefomgeving, door het filteren van fijnstof en nare kookluchtjes. Welke koolstoffilter je nodig hebt, hangt af van de afzuigkap die je hebt.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Breedte van de recirculatie afzuigkap
Zorg ervoor dat je afzuigkap tenminste net zo breed is als je kookplaat. Een 60 cm afzuigkap boven een 90 cm fornuis werkt simpelweg niet. Een 90 cm afzuigkap werkt wel prima boven een 60 cm kookplaat.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
#1 Koolstoffilter
De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert.
Filter tegen gassen, geurtjes, rook en chemicaliën
Dan is een actief koolstof filter ideaal, omdat het sigarettenrook opvangt. Ook haalt dit filter kookluchtjes uit de lucht. Daarom beschikt een afzuigkap vaak ook over een koolfilter. Daarnaast verwijdert een actief koolstoffilter vluchtige organische stoffen (VOS).
Je kunt makkelijk testen of je vermoedens waar zijn. Houd een keukenpapiertje tegen de onderkant van de kap wanneer hij aanstaat. Blijft het papiertje hangen? Dan werkt het apparaat nog zoals het moet.
Naast de gebruikelijke filters voor vet die in een afzuigkap aanwezig zijn, bevat een recirculatie afzuigkap ook koolstoffilters. Het koolstof heeft als eigenschap dat het vuile lucht kan opnemen. Een recirculatie afzuigkap zuigt de vuile lucht op, waarna de koolstoffilters al het vuil in de opgezogen lucht absorberen.
Koolstoffilters gaan niet onbeperkt mee. Wanneer ze vol zitten, is het tijd om ze te vervangen. Een filter gaat gemiddeld 6 maanden mee. Daarnaast filtert een recirculatie afzuigkap ongeveer 85 à 90 procent van de geurtjes uit de kooklucht.
Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
Afhankelijk van het gebruik is het meestal voldoende om de filter met actieve koolstof een of twee keer per jaar te vervangen.
Zet de afzuigkap 10 minuten voor het koken aan en laat de afzuigkap nog 10 minuten na het koken nog even doorlopen. Reinig de metalen vetfilters zoals beschreven in de gebruikershandleiding. Reinig of vervang de koolstoffilters naar gelang het type koolstoffilter wat er gebruikt wordt.
De Bosch DWP66BC50 is de best geteste afzuigkap! Hoewel de prijs in vergelijking met andere afzuigkappen wellicht wat duurder is, maakt deze afzuigkap de belofte waar. Door de hoge maximale afzuigcapaciteit is deze afzuigkap ideaal voor de wat grotere keukens.
Je koolstoffilter moet groot genoeg zijn om lucht te laten passeren, terwijl je ook een licht vacuüm in je kweektent of -ruimte moet behouden. Je moet je koolstoffilter kiezen op basis van het volume lucht dat je wilt zuiveren.
Recirculatie Afzuigkappen
Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten.
Bij recirculatiesystemen blijft de lucht gewoon in de woonruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. De lucht komt er gereinigd terug uit.
Een krachtig afzuigsysteem in de kookplaat zuigt de damp naar beneden met en snelheid van vier meter per seconde. De afzuigsnelheid is dus krachtiger dan de opstijgsnelheid. Hierdoor verdwijnen alle kookdampen, geuren en vetdeeltjes nog voordat ze naar boven kunnen stijgen!
Wanneer je een centraal afzuigsysteem hebt, kies je voor een afzuigkap zonder motor. Maak je gebruik van de luchtafvoer naar buiten of de recirculatie opstelling? Dan heb je een afzuigkap met motor nodig.
De afzuigkap boven het kookeiland mag een maximale hoogte van ongeveer 80 centimeter hebben. De minimale hoogte van een afzuigkap op een gaskookplaat is 65 centimeter. Bij een elektrische kookplaat is de minimale afstand 55 centimeter.