Om te zorgen dat een vogel niet kan bijten, kan de kop het beste van achter vastgepakt worden. Door duim en wijsvinger aan weerszijden van de kop, net onder de ogen vast te pakken, kan de vogel zijn kop niet draaien.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Leg iets lekkers in de kooi. Als uw vogel handtam is, ga dan buiten staan, houd zijn favoriete voer in uw hand en roep hem. Als u meer dan een vogel heeft (en meer dan een kooi) zet dan zijn vriendjes naast de openstaande kooi. Hopelijk zorgt hun gesjirp en gekwetter ervoor dat hij weer thuiskomt.
De papegaai kan met mooi weer prima een dagje buiten verblijven, dit is juist heel erg gezond in verband met de vitamine D die ze van het zonlicht oppikken, het zonlicht door het raam binnen heeft geen effect en dus is naar buiten gaan ook erg belangrijk en gezond. Let wel op!
Gebruik liever een speciaal transportkistje of gebruik een knaagdierenbakje met stukje en bodembedekker. Houd de transportdoos bedekt zodat de vogel niet teveel schrikt van de omgeving. Vervoer vogels altijd apart, ook al zijn je vogels beste maatjes.
Kleine vogels kunnen eenvoudig worden vervoerd in een vogel transportdoosje. Je kunt het beste gebruikmaken van een handdoek of kranten op de bodem van de vogelbox. De beste plek in de auto is de achterbank of de passagiersstoel in de autogordel. Hier staat jouw vogel veilig en zonder kans op schuiven onderweg.
De voordelen van het vrij laten vliegen van papegaaien is dat de papegaai in ieder geval de techniek beheerst om terug naar de eigenaar te kunnen vliegen. Zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van de papegaai vaart hier wel bij en er is geen risico dat de vogel beschadigd wordt door een slechte knipbeurt.
Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien. Het kan ook een teken zijn dat de vogel een poepje moet doen. Het klappen met de staart is over het algemeen een uiting van vreugde, bijvoorbeeld als de vogel met zijn favoriete speeltje speelt of iets lekkers krijgt.
Dampen van bijvoorbeeld teflon pannen, verf, de (zelfreinigende) oven en magnetron zijn ook een groot risico. Papegaaien hebben een zeer gevoelige luchtweg en dit kan levensgevaarlijk zijn. Let goed op dat eten niet aanbakt en zorg voor een goede ventilatie.
Pak de vogel aan de rugkant vast zodat hij in je handpalm ligt.Druk niet op de borst, keel, maag of kopje.Houd hem rechtop zodat de bloedcirculatie niet wordt belast. Nu is het zaak om snel en veilig te handelen.
Om te zorgen dat een vogel niet kan bijten, kan de kop het beste van achter vastgepakt worden. Door duim en wijsvinger aan weerszijden van de kop, net onder de ogen vast te pakken, kan de vogel zijn kop niet draaien.
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer). Je kunt ze lerenin de volière naar je toe komen om uit je hand te eten.
Sommige papegaaien gaan dan nog harder bijten en snappen er geen snars van dat je niet reageert. Maar dat duurt maar even, want ze zijn slim. Vervolgens snappen ze dat bijten geen enkel effect heeft en geven het op. Als je gaat wandelen neem je een birdmobiel waar hij op kan zitten in plaats van op je hand.
Het zijn zeer intelligente dieren en het kan moeilijk zijn om hen een goede leefomgeving te bieden. Als je slechts één vogel houdt, dan moet je hem elke dag meerdere uren aandacht kunnen geven. Voor de vogels is het beter om ze als koppel of in een groep in een grote volière te houden.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
De papegaai gaat dan territoriaal gedrag vertonen en wil niet dat er een andere persoon in de buurt komt. Het is dus echt van belang niet met de papegaai te knuffelen. Papegaaien zijn GEEN knuffeldieren. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan zoals schreeuwen, bijten, plukken.
De papegaai in huis
Naast woorden kunnen ze dus ook heel goed geluiden na doen, zoals het rinkelen van een telefoon, het voorbij rijden van een auto of een baby die huilt/lacht. Vaak wordt ook het geblaf van de hond of het gemiauw van de kat overgenomen.
Een gelukkige papegaai wordt betrokken in de dagelijkse gang van zaken. Helpt mee met de afwas, kijkt mee tv. Speelt gezellig mee, en zingt en praat gezellig mee! En wordt op zijn tijd lekker met rust gelaten.
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo'n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Helaas halen veel papegaaien dit niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond de 20 jaar. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Je moet er wel rekening mee houden dat deze vogels speciale zorg nodig hebben om gezond te blijven, dit omdat het tropische dieren zijn die een specifieke omgeving en voeding nodig hebben. Vanwege hun hoge intelligentie doen grote papegaaien het niet goed als ze lange tijd alleen thuis zijn.