Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven.
In ontwikkelingslanden oogsten boeren lavendel door met een schaar net onder de eerste set bladeren te knippen. In grote commerciële lavendelboerderijen in de VS, Frankrijk en Spanje wordt lavendel mechanisch geoogst via machines die aan tractoren zijn bevestigd.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Lavendel drogen
Controleer regelmatig of het nog goed vastzit of gebruik elastiek. Hang vervolgens de bosjes lavendel op een droge plek met weinig zonlicht. Veel zon zorgt ervoor dat de bloemen verkleuren. Vervolgens duurt het twee tot vier weken voordat de lavendel volledig is gedroogd.
In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Die kun je bijvoorbeeld laten drogen en in zakjes stoppen, om de geur nog een beetje langer te bewaren. Snoei nu vooral niet te diep, zodat de plant zich nog kan verweren tegen de vorst.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Een lavendel geurzakje zelf maken is heel eenvoudig. Snoei de lavendelbloemetjes en laat ze drogen. Vul een buideltje met de gedroogde bloemetjes en klaar. Voor een intensere geur kun je wat etherische lavendelolie toevoegen.
Door het zogenaamde “entourage-effect” vindt er synergie plaats tussen terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Dit versterkt het effect en maakt de high anders. Van het roken van lavendel is beschreven dat het mogelijk helpt bij zenuwachtigheid en slapeloosheid. Ook kan het zorgen voor een mildere rookervaring.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Lavendel staat vooral bekend om haar geur. Maar wist je dat deze plant ook een bewezen geneeskrachtige werking heeft? Etherische lavendelolie werkt ontsmettend en pijnstillend. En wordt gebruikt bij ontstekingen en kneuzingen, maar ook wonden.
Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes.
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Productbeschrijving. Lavendel zakje 5 stuks 12 gr. paars.
Zakjes kun je vullen met iets dat van zichzelf al lekker ruikt, zoals gedroogde lavendel of zeep. Wil je met geurende olie gaan werken of ander vloeibaar aroma, dan heb je een drager nodig. Dat kan ongekookte witte rijst zijn, maar ook een doorlatend textiel zoals watten, washandjes, verband of een lapje linnen.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Tevens werkt de Lavendelthee ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend, voorkomt maagkrampen misselijkheid, spijsverteringsstoornissen, reumatiek, griep, en verkoudheid. De Lavendelthee, zet je zo; Schenk kokend water over 1-2 theelepels voor een beker of 1 eetlepel voor een pot. lavendelbloemen.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.