Wat de meeste geschikte kamado houtskool is, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ben persoonlijk fan van de appelhout houtskool. Voor een pizza sessie of hele lange low & Slow sessie pak ik altijd de West Afrikaanse hardhout houtskool van Flames & Flavour.
Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen. Ben je op zoek naar kolen van extreem hard hout? Dan is de Marabu het meest geschikt. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voor ze goed branden en je de gewenste temperatuur hebt bereikt.
De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour. Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza's bakken? Kies dan een hardhout soort.
1. Big Green Egg Premium Natural Houtskool. We hebben bij Top-X weer het beste houtskool 2022 getest, en als winnaar uit onze houtskool test is de Big Green Egg Premium Natural Houtskool gekomen! Deze houtskool is erg krachtig en 100% natuurlijk.
Voor elke brandduur en BBQ sessie zit er wel een goede houtskool in het assortiment. Met name de knoertharde Quebracho Blanco heeft een ongekend lange brandduur!
Houtskool is een verkoolde versie van normale houtblokken, waardoor het sneller en harder brandt. Dat komt vooral doordat de sappen eruit zijn verdwenen. Brandend houtskool kan zelfs een temperatuur van 700° Celsius bereiken. Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
De ene soort houtskool is geschikter voor heet en kort, de andere soort voor lang en op lage temperatuur branden. Als vuistregel kan er worden gesteld dat de hardere soorten hout op een lagere temperatuur branden en langer meegaan en vice versa. Ook geeft elke soort houtskool een uniek smaakprofiel mee aan uw eten.
Briketten en houtskool bewaren
U dient uw houtskool of briketten droog te bewaren. Bewaar ze op een droge plek op de grond. Een garage of schuur is hier 's zomers zeer geschikt voor. In de winter kunt u ze het beste droog op uw zolder bewaren.
Echter zitten er wel degelijk grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit hem in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het geproduceerd is en ook voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
De bouw is uitstekend en het design is tijdloos. De Grill Guru wordt met voldoende accessoires afgeleverd en is licht en compact genoeg om hem eenvoudig te verplaatsen. De werking is uitstekend. De temperatuur is perfect te regelen en één lading houtskool geeft je genoeg warmte om een zeer lange BBQ sessie te geven.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.
Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast.
Het gebruik van actieve kool kan ook leiden tot een vitaminetekort. Kijk dus uit met het eten en drinken van zulke producten. Af en toe een voedingsmiddel met houtskool nuttigen geeft niet direct problemen, maar grootverbruik is zeker niet aan te raden.
Actieve Kool is bewerkte koolstof. Het is dus niet hetzelfde als houtskool die je zou gebruiken voor een barbecue. Actieve Kool wordt bereid via een thermisch proces waarbij gassen en onzuiverheden uit de kool worden verwijderd.
Houtskoolbarbecues. Brengen kooltjes en vuur je direct in de juiste stemming en hou je van een rokerige smaak? Dan is de traditionele houtskoolbarbecue iets voor jou. in de Lidl-webshop vind je verschillende toestellen die op houtskool werken, steeds aan de beste prijs-kwaliteitverhouding!
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.