Een melkwitte afscheiding is een manier van je lichaam om aan te geven dat jij klaar bent voor het meest vruchtbare moment van je cyclus. Naarmate je menstruatie nadert kun je merken dat je afscheiding dikker en minder transparant wordt.
Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Witte, geurloze afscheiding is één van de symptomen van vaginale schimmel. Naast afscheiding kun je een vaginale schimmelinfectie herkennen aan een branderig gevoel en jeuk. Het kan dus voorkomen dat je witte afscheiding wordt veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie.
Ongeveer 5 dagen voor de eisprong merken vrouwen vaak wat dikke en plakkerige afscheiding op. Vaak is het wit van kleur, denk qua kleur en dikte aan yoghurt of een dik papje van bloem en water. Dit type slijm geeft het begin van je vruchtbare dagen aan.
Afscheiding begin zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden. Het toenemen van je vaginale afscheiding begint al snel na de bevruchting en kan een eerste symptoom zijn dat je zwanger bent.
Naarmate je menstruatie nadert kun je merken dat je afscheiding dikker en minder transparant wordt. De dagen voorafgaand aan een eisprong verandert het opnieuw, nu naar een dunne melkachtige afscheiding. Dit kan er een beetje troebel uitzien en lijken op de glibberige consistentie van eiwit.
Heb je witte vlekken opgemerkt in je slipje? De doorzichtige tot witachtige vloeistof* is het zogenaamde witverlies en wordt uitgescheiden door je vagina. Maak je geen zorgen! De afscheiding voor de menstruatie is volkomen normaal en natuurlijk.
In de meeste gevallen is een witte afscheiding tijdens de zwangerschap volstrekt normaal. Is uw witte afscheiding echter dik en klonterig als cottage cheese, dan hebt u misschien een schimmelinfectie. Andere symptomen van een schimmelinfectie zijn: Vaginale jeuk.
Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.
Waterige afscheiding vlak voor je menstruatie
Het kan van dikker tot waterig gaan en van gelig tot doorzichtig. Dit heeft te maken met de hormonale schommelingen tijdens je cyclus. Rond je eisprong, de ovulatie, zal je merken dat je een natte vagina krijgt en veel meer slijmerige afscheiding hebt uit je vagina.
Je baarmoederhals en de binnenwand van je vagina maken slijm en vocht aan. Dit zorgt ervoor dat het daarbinnen schoon en gehydrateerd blijft. Slijm in je onderbroek is dus normaal 'down under'. Wij vrouwen hebben vanaf de menstruatie tot aan de overgang hier mee te maken.
Bij abnormale vaginale afscheiding kan één van de bacterie-, gist- of schimmelsoorten in te grote mate aanwezig zijn, waardoor er een infectie ontstaat. Zo'n infectie kan veroorzaakt worden door: Antibioticagebruik. Verkeerde hygiëne.
Is je vaginale afscheiding roze of bruin, dan kan er bloed in zitten – menstrueel bloed, maar ook bloed uit een wondje. Gele of groene afscheiding kan duiden op een infectie. Zeker als je naast een geelgroene afscheiding ook jeuk, een nare geur of pijn ervaart, is er hoogstwaarschijnlijk behandeling nodig.
Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.
Bij je menstruatie, eisprong en zwangerschap is het normaal dat je veel waterige afscheiding hebt. Ruikt je afscheiding echter anders dan normaal, is de kleur anders (bijvoorbeeld witter, of juist groen) en ben je niet zwanger of bijna ongesteld, dan kan dit wijzen op dat er iets anders aan de hand is.
Het is normaal dat vrouwen afscheiding hebben, maar aan de andere kant is het moeilijk om het normale niveau van afscheiding te schalen - juist omdat het van vrouw tot vrouw verschilt. Net zoals het volkomen normaal is dat alle vrouwen afscheiding hebben, is het ook volkomen normaal om het elke dag te hebben.
Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig.
Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.
Normale vaginale afscheiding, of witverlies is doorzichtig of melkachtig wit van kleur. De afscheiding is vloeibaar, slijmerig of kan dikker, plakkerig aanvoelen. Soms lijkt het op plattekaas. Normaal witverlies kan wat zuur ruiken of is geurloos.
Door je cervixslijm, ofwel afscheiding te bestuderen kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus vruchtbaar bent. Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit. Dit duidt op een toename van oestrogeen en geeft aan dat je vruchtbaar bent.
Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!