Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren. Een zijden kussensloop is hierdoor niet voor iedereen weggelegd.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
2. Zijde is wel een materiaal. Zijde is een natuurlijk materiaal afkomstig van de zijderups. Die heeft er zo'n 5 dagen voor nodig om een cocon te spinnen met zijdedraad.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
De prijs is natuurlijk geen indicatie voor de kwaliteit van de zijde. Er worden namelijk ook goedkope synthetische stoffen opzettelijk hoog geprijsd om ze voor echte zijde te laten doorgaan. In de praktijk kom je dit vaak tegen op toeristenmarkten. Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Synthetische en natuurlijke mix
Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Zijde die zonlicht reflecteert houdt je 12,5 graden koeler dan katoen.
De stof zijde is een natuurlijke kledingvezel afkomstig van de zijderups. De stof is glad, sterk en heeft een subtiele glans. Omdat de zijdedraad de fijnste is van alle natuurlijke kledingvezels, moet je voorzichtig zijn met het wassen van deze stof.
Zijde wordt gemaakt van het draad van de zijderups, de larve van de zijdevlinder. De rupsen hebben twee zijdeklieren, waarmee zij één draad spinnen die hun cocon vormt. Meestal wordt er van 5 à 8 van zulke draden een streng gedraaid. Deze strengen worden vervolgens tot stof geweven.
Polyester (satijn) is wel glad maar helaas kan het transpiratie veroorzaken en statische haren. Een zijden kussensloop is anti statisch, helpt bij transpiratie, ultra zacht en knuffelig en ook nog eens goed ook voor je huid!
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.