Beter niet
Vermijd woorden die een zekere plichtmatigheid uitstralen, zoals woorden waaruit blijkt dat je meer 'moet' werken dan dat je daadwerkelijk 'wil' werken. Deze woorden hebben vaak een negatieve bijklank en zullen je zeker niet op de best mogelijke manier neerzetten in je CV of sollicitatiebrief.
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je echt een half uur te vroeg bent kan je altijd even buiten wachten, wij raden je aan 5 tot 10 minuten van te voren binnen te komen.
De kern van een goede motivatiebrief
Je vertelt over je interesses, wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en hoe je collega's, familieleden of vrienden je bijvoorbeeld omschrijven. De focus van deze brief is tweeledig: je vertelt wie je bent, maar ook waarom jij zo goed past bij het bedrijf.
Beschrijf wat jij voor het bedrijf kunt betekenen, niet waarom je de baan graag wilt hebben. Denk vanuit de recruiter, niet vanuit jezelf. Twee of drie alinea's met heldere informatie over waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Dat moet genoeg zijn in je motivatiebrief als de rest al in je cv staat.
Dat is simpel: de ideale lengte van een sollicitatiebrief is tussen een halve pagina en een hele pagina. Een sollicitatiebrief moet dus op 1 A4'tje passen. Dit blijkt onder andere uit Amerikaans onderzoek onder recruiters. Maak je sollicitatiebrief dus liever niet korter of langer dan dat.
In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Tips voor een korte motivatiebrief en voorbeelden ter inspiratie. Een goede korte motivatiebrief schrijven, is uitdagender dan een lange brief opstellen. Het dwingt je namelijk om keuzes te maken.
Afsluiting - Sluit je brief af met één of twee zinnen waarin je de werkgever laat zien dat je op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld 'Graag licht ik mijn Curriculum Vitae en motivatie toe in een persoonlijk gesprek'.
Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen. Vertel waarom deze vacature bij jou past. Geef in je eigen motivatiebrief concrete en persoonlijke voorbeelden. Verwijs naar je cv voor je opleiding en uitgebreide werkervaring.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Onbekende geadresseerde
Het kan gebeuren dat je de naam online niet kan vinden en dat zelfs na een belletje het niet duidelijk is voor wie de sollicitatiebrief is. Houd het dan simpelweg bij de volgende varianten: Geachte heer, geachte mevrouw. Geachte heer, mevrouw.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.