Probeer dan eens een maand koffie/decafé met collageen poeder! Het smaakloze poeder lost gemakkelijk op en kan ook gewoon in water, havermout, smoothies, yoghurt, etc. worden toegevoegd hoor.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Veel mensen nemen bewust collageen-supplementen in, om daarmee de huid, haren en nagels met de jaren er mooi en gezond uit te laten zien. Collageen is nodig voor het lichaam en het ondersteunt vele processen. Het veronderstelt dat het ongeacht de mate van inname niet schadelijk voor ons is, maar niets is minder waar.
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Koffie zit boordevol antioxidanten en vetzuren. Deze ingrediënten beschermen de huid tegen vrije radicalen die veroorzaakt worden door de zon, vervuiling en andere invloeden van buitenaf. Hierdoor kan koffie het krijgen van rimpels iets uitstellen en krijg je een fijne glow op je gezicht.
De juiste zuurgraad van koffie zorgt ervoor dat je gezicht schoon wordt, zonder de zuurgraad van je gezicht aan te tasten (en de acne te verergeren). Koffiezuur bevat antioxidanten en bevordert de aanmaak van collageen. Als je huid het moeilijk te verduren heeft gehad door de acne, is wat extra collageen altijd welkom.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Op welk tijdstip collageen innemen? Collageen kan de hele dag door, op elk tijdstip, gebruikt worden. Er bestaat een mythe over dat collageen afgebroken zou worden door maagzuur en dat je het daarom op een lege maag zou moeten gebruiken.
Collageen bevat aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand en het herstel en opbouw van je darmwand stimuleren. Collageen bevat bovendien ontstekingsremmende aminozuren die helpen de darmwand te kalmeren.
Collageen is een stof dat al in je lichaam zit en van belang is voor stevigheid en elasticiteit van o.a. je huid, haar en nagels. Waarom collageen supplement geen onzin is, dat zit zo: hoe minder collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe meer rimpels er zullen ontstaan.
Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels. Verschillende studies hebben aangetoond dat collageenpeptiden kunnen helpen de huidveroudering te vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Wat echt opvalt zijn de verschillen in de hydratatie van de huid. Vóór de inname gaven de deelnemers gemiddeld een 5,7 (op een schaal van 0 tot 10) voor hoe gehydrateerd hun huid was, na twee maanden was dit gemiddeld een punt gestegen naar 6,7.
Collageen poeder is gehydrolyseerd collageen. Gehydrolyseerde collageen is afgebroken in kleinere deeltjes. Collageen in poedervorm wordt daarom sneller in je bloed opgenomen. De poeder wordt verteerd in je dunne darm en na ongeveer 1 uur erg goed opgenomen in je bloed.
Collageen is een eiwit met 18 aminozuren.
Het bevat proline, glycine en hydroxyproline. Glycine, proline en hydroxyproline (Hyp) dragen bij aan 57% van de totale aminozuren (AA's) in collageen, wat een derde van alle eiwitten in dieren uitmaakt.
Hoewel collageen van binnenuit zorgt voor stevigheid en soepelheid van de huid, zal het smeren van collageen op je huid niet helpen om huidveroudering tegen te gaan.
Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door. De reden voor deze pauze is dat we niet willen dat je lichaam er een tolerantie voor opbouwt. Immers, dan reageert je lichaam er niet meer op, wordt het niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken en ben je terug bij af.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.
Collageen komt nog nauwelijks voor in ons westerse dieet. Het eiwit zit namelijk vooral in de vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen.
De effectiviteit van collageen hangt puur af van de manier waarop je dit eiwit in je lichaam krijgt. Je kunt het op je huid smeren via een crème, je kunt het innemen via een voedingssupplement of een beautydrankje of je kunt het direct in je huid laten injecteren.
Collageen is een eiwit die de spieraanmaak stimuleert. Als je meer spieren hebt, zullen er meer calorieën verbrand worden en daarmee je vetmassa verlaagd worden. Hierdoor krijgt je lichaam weer mooie contouren en een slanke vorm. Het is dan ook een belangrijke functie van collageen om spier aanmaak te stimuleren.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Cafeïne gaat de effecten van DHT tegen, een hormoon dat haarzakjes beschadigt en voor haaruitval zorgt. Door cafeïne wordt de haarschacht langer en sterker en gaat je haar sneller groeien.
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.