Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen.Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.
Check iedere 2 à 3 uur of de nappy verschoond moet worden. Voor de nachtelijke uurtjes kan je kindje met een extra inlegger wel 10-12 uur lang dezelfde nappy aan houden (tenzij er gepoept wordt).
Je kan kiezen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Zo blijft de babyhuid droog.
Luieruitslag. Heeft je baby geplast of gepoept dan kun je het beste de luier direct verschonen. Regelmatig verschonen is belangrijk want de huid van je baby komt steeds in aanraking met al die irriterende stoffen die in urine en ontlasting zitten zoals ammoniak.
Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit.
Het is daarom verstandig om een plas- of poepluier zo snel mogelijk te verschonen. Dit voorkomt ook dat de luier doorlekt. Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen.Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren.
Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten.Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie. Ook bij volwassenen is dat het geval.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Algemeen. Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker.
Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties. De ontlasting van een pasgeborene is immers vochtig, wat uitslag kan geven.
Omdat het doekje wat koud aanvoelt, is de kans aanwezig dat je kleine plast voordat je de luier verschoont. En hoe meer er in de luier belandt, hoe beter!
Luier niet te strak
Een luier die te strak zit, knelt de huid af en zal de huid verder irriteren. Zorg ervoor dat je nog net een vinger tussen de luier en de huid kunt steken.
Verder ben je in de eerste jaren doorlopend geld kwijt aan verzorgingsartikelen, zoals doekjes, zalf en luiers. Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand. En goed om te weten: een extra persoon per huishouden zorgt ook voor een hogere water- en energierekening.
Als je kindje tussen twee maten in zit, kies dan de kleinere maat als je kindje lang en slank is, en kies de grotere maat als je kindje klein en stevig is. Een goede luier moet de urine snel kunnen opnemen, zodat de babyhuid zo snel mogelijk weer droog aanvoelt.
Zorg voor regelmaat
Met regelmaat wordt niet bedoeld om op vaste kloktijden te voeden en te slapen. Het gaat om de volgorde van de gebeurtenissen: Slapen en wakker worden. Voeden: minimaal 2 uur na de vorige voeding en overdag maximaal na 4 uur.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen.
Verschoon een luier alleen bij échte nood, dat wil zeggen als je baby last heeft van een vieze luier en daar wakker van wordt. 's Nachts verschonen zorgt voor veel onrust en stress bij je baby, waardoor het in slaap komen erna lastiger zal gaan.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
De WHO (World Health Organization) adviseert om vernix 24 uur te laten zitten en dan pas de baby te wassen. Soms blijft er na het wassen in de huidplooitjes wat vernix achter. Dit kan wat muf ruiken.
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Baby's die kunstvoeding krijgen, poepen één tot drie keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding lastiger te verteren is. Na zes weken gaan ook de meeste borstvoedingsbaby's minder vaak poepen. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers!
Poepluier verschonen
Maak de luier los en probeer met de binnenkant van de luier al zoveel mogelijk poep af te vegen. Vouw hem vervolgens dubbel onder de billen van je baby, waarbij je baby op de schone buitenkant van je luier ligt.