Moet je een bloedblaar wel of niet doorprikken? Nee, een bloedblaar doorprikken of openprikken is niet goed. Wanneer je deze blaar openprikt is het moeilijk om het bloeden goed te stoppen.Verder is de kans op infecties groter wanneer je de bloedblaar openprikt.
Bij een bloedblaar is het blaasje gevuld met bloed. Een bloedblaar doorprikken is gevaarlijk aangezien de kans op infectie dan erg groot wordt en het bloeden ook lastig is te stoppen. Daarom moet je een bloedblaar dus nooit doorprikken.
Brandblaren kun je ook beter niet doorprikken. Het blaasje dat op de huid ontstaat zorgt voor bescherming van het nieuwe huidlaagje dat zich onder de blaar ontwikkelt. Heb je erg veel last van de brandblaar, kun je deze doorprikken.
Hoewel het erg verleidelijk is om bloedblaren door te prikken, is het beter om dit niet te doen. De kans op infecties is groot als je een bloedblaar open prikt. Bovendien zal het bloed uit de bloedblaar lopen als je deze toch doorprikt. Deze bloeding bevordert het genezingsproces van de bloedblaar niet.
Aangezien bloedblaasjes onschuldig zijn, hoef je ze dus niet te behandelen. Ze verdwijnen niet vanzelf en je kunt ze helaas ook niet zelf verwijderen. Je kunt het ontstaan daarnaast niet afremmen of voorkomen.
Helaas is de oorzaak van het ontstaan van bloedblaasjes onbekend. Ze komen wel vaker voor bij mensen boven de dertig. Ze ontstaan meestal spontaan. Met de Decomedical coaguleren wij het bloedblaasje.
Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het daarna voorzichtig leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje. Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.
Een bloedblaar ontstaat door druk of beknelling. Hierdoor gaan vaatjes kapot en kan het bloed onder de opperhuid komen. Dit ziet eruit als een bruine vlek. Ook een bloedblaar mag door een eerstehulpverlener (EHBO'er) niet opengeprikt worden omdat het infectiegevaar daardoor groot wordt.
De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen.
Een bloedblaar (haemorrhagic bulla) is een blaar gevuld met bloed en ontstaat meestal door trauma of druk (decubitus). Soms ook bij antistolling, dit kan door doorschieten van de antistolling, maar het kan ook in de opstartfase ontstaan door dysbalans in de stollingsfactoren.
De buitenste laag van blaren beschermt de wond tegen verdere druk of voorkomt infectie door vuil en bacteriën. Jammer genoeg doen blaren pijn en kunnen ze openbarsten bij nog meer druk en wrijving. Dit leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Het doorprikken van een blaar kan soms echter de pijn die gepaard gaat met het loskomen van de epidermis verlichten.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Wanneer u toch een blaar wilt doorprikken, kunt u dit het beste doen door twee kleine gaatjes te maken met een steriele blarenprikker in de opperhuid zodat het vocht er uit kan en de spanning wordt verminderd. Hierdoor zullen de pijnklachten ook verminderen. Wanneer het vocht eruit is, droogt de plek op.
Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.
Een schimmelinfectie laat vaak een ronde plek met een rode rand er omheen zien. Terwijl de ronde kringen zich vaak uitbreiden, is het centrum van de ring alweer aan het genezen. Soms spreekt men ook van ringworm. Ringworm is te herkennen aan rode, ronde en schilferige vlekken.
Seniele angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn voorbeeld Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.
Petechiae (ook wel petechiën genoemd) zijn kleine puntvormige bloedingen in de huid. Ze berusten op extravasatie van rode bloedcellen en zijn niet wegdrukbaar. Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie.
Angiomen of ouderdomshemangiomen (cherry angiomen) zijn rode vlekjes die ontstaan op de huid door een opeenhoping van kleine rode bloedvaatjes. Het is onschuldig, maar kan esthetisch storend zijn.
Cherry angioma, ook wel seniele angiomen, kersenwratjes of ruby spots genoemd, is een onschuldige huidafwijking. Cherry angioma kan al aanwezig zijn in de jeugd maar komen vaker voor na het 40e levensjaar en nemen met de jaren in aantal toe.
Dit kun je het beste doen als je een blaar hebt
Plak een blarenpleister over de blaar. Ook bij beginnende blaren (rode huid) kun je een blarenpleister gebruiken. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door.