– Koolhydraten en eiwitten uit havermout kunnen zich binden aan je huid en zorgen voor een beschermend laagje. Dit laagje helpt doordat het ervoor zorgt dat de huid minder water verliest. Daarnaast kunnen de eiwitten de pH-waarde van de huid op peil houden.
Als je stug dooreet, komen haar en nagels in topconditie dankzij de silicium die havermout bevat, je huid verbetert door vitaminen en zink laat wondjes sneller helen. Ook als je het liever niet opeet kan havermout je helpen: smeer het samen met wat heet water en een beetje honing op je huid.
Havermout bad
Gebruik ongeveer 40-50 gram havermout voor een standaard bad. Het beste is om lauw water te gebruiken en ongeveer 15 minuten in bad blijven. Dep de huid voorzichtig droog na het bad en smeer jezelf dan direct in met een crème.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.
Uw kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Wat helpt tegen waterpokken? Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo'n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Wat veel mensen niet weten, is dat havermout ook al eeuwenlang gebruikt wordt bij huidproblemen. Mensen met eczeem of brandwonden gingen in een bad met 'colloïdale havermout': de poeder na het vermalen en verwerken van de hele haverkorrels. Dit verlichtte de branderigheid, jeuk en roodheid.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
De hormonen en lactose die in zuivel terug te vinden is, werkt als een trigger op huidonstekingen. Probeer daarom zuivel producten te laten staan en kies daarvoor plantaardige vervangers zoals: amandel/havermelk of bijvoorbeeld kokos yoghurt. Mensen die melkproducten laten staan hebben een aanzienlijk mooiere huid.
Het mooie met havermout is dat het zowel van binnenuit bijzonder voedzaam is voor het lichaam, als van buitenaf. Havermout is namelijk heilzaam voor tal van huidkwalen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld acne, jeuk, eczeem, insectenbeten, droge huid, zwemmerseczeem, zonnebrand of allergische reacties.
Bereiden: Schenk de yoghurt in een schaaltje. Voeg de havermout hier aan toe en roer goed door. Dek af met een stukje plastic folie en zet overnight in de koelkast. Vind je dat te koud, dan kun je het ook buiten de koelkast een nachtje laten staan.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Dit geldt ook voor blaasjes van iemand die gordelroos heeft.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen. Vanaf 2 dagen vóórdat de blaasjes verschijnen is het al besmettelijk. Waterpokken blijft besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben. Door hoesten, niezen en praten kun je anderen besmetten.
Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking. Bent u volwassen of ouder dan 12 jaar en krijgt u waterpokken? Als u de huisarts dezelfde dag belt en met medicijnen start, bent u minder lang ziek.