In Vlaanderen mag je hond slechts vrij lopen op specifieke plaatsen zoals hondenlosloopzones. In bossen en natuurreservaten, op het platteland en in de stad moet je hond altijd aan de leiband.
Honden moeten in de meeste gemeentes in Nederland aangelijnd zijn tijdens het wandelen. Maar er zijn speciale plekken waar je hond los mag lopen zonder dat de hond daarbij verkeer of wild belemmerd. Zo'n plek heet een losloopgebied. Dit kan een natuurgebied, een strand of een park zijn, meestal buiten de bebouwde kom.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
Een melding van een loslopende of bijtende hond of andere overlast door honden kunt u doorgeven aan de politie, zeker als er sprake is van verwondingen. Meldingen van ernstige bijtincidenten worden -als het nodig is- door de politie doorgestuurd naar de gemeente.
Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.
In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
In bijna alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn honden welkom, maar wel aan de lijn. Aangelijnde honden blijven op het pad en dat is fijn voor vogels en wild en voor de andere bezoekers. Hier vind je informatie over toegangsregels voor honden.
Met een lange lijn of leiband bedoelen we een normale lange lijn vanaf 3 meter lang. Dit kan bijvoorbeeld een longeerlijn, sleeplijn, veldlijn, speurlijn, wandellijn zijn. Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde.
Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Zo is er het Parc des Topiaires in Durbuy waar u samen met uw hond de buxuscreaties bekijken kunt. De citadel van Dinant verwelkomt ook alle honden, groot en klein. Voor Plopsa Coo, de Tuinen van Annevoie en de Grot 'La Merveilleuse' in Dinant geldt hetzelfde.
Willen je buren niet meewerken? Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Geluidsoverlast blaffende honden
Als de buren honden hebben, hoort daar af en toe ook geblaf bij. Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren.