Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs). Afhankelijk van het seizoen vinden ze verder zelf voedsel in de tuin. In de winter moeten ze zeker worden bijgevoerd. Er is onderhoudsvoer voor watervogels.
Loopeenden hebben een redelijk nerveuze aanleg, maar kunnen tam gemaakt worden door kalm met ze om te gaan. Echt tamme loopeenden zullen gezellig achter je aan rennen als je bijvoorbeeld door de tuin loopt. Ze blijven eigenlijk altijd bij elkaar: gaat de ene loopeend links, dan gaat de rest van de groep ook links.
Oorspronkelijk komt de Indische loopeend uit Indonesië en is daar gedomesticeerd. Deze eenden hebben ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om te grazen. Het zijn sterke en vitale dieren, toch hebben ze wel een schuilhokje nodig om beschutting te zoeken bij slecht weer.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis.
De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water. Ze gaan zelfs onderwater zwemmen, en ze hebben echt lol.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
Loopeenden bereiken een leeftijd van 8-10 jaar. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.
Kippen hebben veel natuurlijke vijanden. Niet alleen roofdieren zoals vossen en katten kunnen op kippen jagen, ook roofvogels zoals buizerds en haviken kunnen het op kippen gemunt hebben. Het is daarom altijd belangrijk om kippen goed te beschermen tegen roofdieren en roofvogels.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen. Met name waterplanten, grassen, erwten en granen staan op het menu. In de winter zijn de wilde eenden aangewezen op plantaardig voedsel. In het voorjaar komt daar meer dierlijk voedsel bij, zoals insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en kleine visjes.
Het is al weer bijna voorjaar en de Indische loopeenden trakteren ons nu iedere dag op één of twee eieren. Ze hebben niet echt een vast legnest zoals de kippen, dus we vinden ze in de tuin terug op een aantal favoriete legplekken. Ze hebben zelfs al een keer in het poeltje gelegd!
Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet! Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren. Ze blijven vaak dicht bij elkaar, waardoor je ze zelfs zou kunnen hoeden.