Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen.Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen.Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Het basisprincipe is bij de meeste rozen hetzelfde. Haal eerst de aarde tussen de takken weg en maak de grond weer glad. Dood hout en takken die naar binnen wijzen moeten helemaal worden weggesnoeid. Houd een aantal stevige takken over die goed verdeeld zijn en snoei ze tot op drie à vijf ogen vanaf de grond.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden. Nog een reden om te snoeien is dat we de boel op die manier openhouden: als de wind erdoorheen kan waaien, krijgen schimmels als meeldauw minder kans.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen. De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
De beste tijd om een klimroos te snoeien
De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.
Wanneer? Als de eerste scheuten uitgebloeid zijn kunnen we aan de zomersnoei beginnen. Het begin van de snoei zal vooral afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Normaal gezien begint de zomersnoei rond eind juni en zal eindigen rond 15 augustus.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
In een warm voorjaar lopen rozen natuurlijk sneller uit dan in een koud voorjaar. Maar in het algemeen is half maart een goed tijdstip om te snoeien. Wordt het wat later, dan is dat niet echt een probleem. De video hier laat rozen zien die begin april werden gesnoeid en eind juni volop bloeiden ...
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Rozen houden van een neutrale tot kalkhoudende bodem. Een pH van de bodem tussen 6.5 en 7.5 is ideaal. Bij zure grond moet je kalk toevoegen om de pH-waarde van de grond te verhogen. Rozen zijn minder vatbaar voor schimmelziektes als ze op een plaats staan waar de wind doorheen de planten kan waaien.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.