Vooral atleten met een goed uithoudingsvermogen hebben een lage hartslag. Topwielrenners schrikken niet als hun rusthartslag net boven de 30 slagen per minuut ligt. Een gezonde volwassene heeft een rusthartslag van 50-80 slagen per minuut. De hartslag in rust daalt door training, omdat ons hart sterker wordt.
Een frequentie tussen de 60 en 70 slagen is hierbij normaal. Fanatieke sporters kunnen echter een frequentie halen van ruim onder de 50 slagen per minuut.
Rijd 30 minuten op 70% van je maximale hartslag. Mocht je deze niet weten, bereken dit dan als volgt: 220 (man) – je leeftijd of 224 (vrouw) – je leeftijd. Verhoog je hartslag daarna tot 82% van je maximale hartslag. Houdt dit 5 minuten vol en verhoog je hartslag elke 5 minuten met 5 slagen.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Conditie opbouwen: tips
Dan begin je het best in hartslagzone 60-70% om je conditie op een verstandige en rustige manier op te bouwen. Een te hoge hartslag is namelijk nefast voor beginnende sporters. Baken je hartslagzone goed af tijdens het trainen en let erop dat je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag blijft.
Vooral atleten met een goed uithoudingsvermogen hebben een lage hartslag. Topwielrenners schrikken niet als hun rusthartslag net boven de 30 slagen per minuut ligt. Een gezonde volwassene heeft een rusthartslag van 50-80 slagen per minuut. De hartslag in rust daalt door training, omdat ons hart sterker wordt.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Rusthartslag (HF rust) is de laagste hartslag die je hebt wanneer je wakker en in rust bent. Het is een goede indicator van jouw niveau van aerobe conditie. Wanneer je rusthartslag verlaagt ten gevolge van je training op lange termijn, kun je gerust zijn dat je aerobe conditie is verbeterd.
#1 Als je je maximale hartslag overschrijdt, explodeert je hart. Onzin natuurlijk. Je hart komt uiteindelijk op een punt waarop het niet meer effectief je bloed kan wegpompen, waar hij dus niet meer productief is. Wanneer je dat punt bereikt, treedt er zelfbehoud in werking en zal je minder energie kunnen leveren.
Tachycardie is een snel hartritme in rust van meer dan 100 slagen per minuut, oplopend tot 300 slagen per minuut. Op deze hoge frequenties is het hart vaak niet in staat om op efficiënte wijze zuurstofrijk bloed naar het lichaam te pompen.
Gebruik van een hartslagmeter
Voorkom verzuring door met een klein verzet en een relatief hoge cadans omhoog te fietsen. Volgens het boek 'Beter presteren met wielrennen' van Remmert Wielinga e.a., ligt de ideale cadans tijdens een beklimming tussen 60 en 90 omwentelingen per minuut (rpm).
Er zijn twee veelgebruikte formules om je maximale hartfrequentie te berekenen. De eerste methode: 220 min je leeftijd. De tweede: 208 min je leeftijd x 0,7.
Varieer met sporten. Als je normaalgesproken vooral rent, ga dan fietsen, want als je fietst is er minder inspanning en je hart zal vervolgens 'trainen' om de hartslag te verlagen. Als je fietst (maar ook als je rent), zwemt, is dit ook erg handig voor het cardiovasculaire systeem en helpt je hartslag te verlagen.
Een normale hartslag voor ongetrainde sporters ligt in rust tussen de 60 en 80 slagen per minuut [1–3,4]. Een getrainde duursporter heeft vaak een lagere rusthartslag van rond 40 slagen per minuut. De slagkracht van het hart wordt groter door sport.
Een intensieve duurtraining doe je op 80 tot 85 procent van je maximale hartslag. Bij een maximale hartslag van 180 zal je hartslag bij deze training tussen de 144 en 153 slagen per minuut zijn. De training is pittig, je ademhaling wordt zwaarder.
De term sporthart verwijst naar veranderingen in het hart als gevolg van intensieve en langdurige training. Het kan gaan om wijzigingen in de structuur (de hartspier en de grootte van het hart) en in de elektrische activiteit van het hart (het hartritme).
Een lage hartslag = minder kans op hart- en vaatziekten
Diverse buitenlandse onderzoekers (Kolloch, Tschöpe en Nauman) hebben aangetoond dat de kans dat je een hartinfarct krijgt, aanzienlijk afneemt bij een rustpols van onder de 75 slagen per minuut.
Hoge hartslag bij sporten
Bij inspanning heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Dan gaat je hart sneller kloppen. Tijdens het sporten kan je hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Hoe hoog de hartslag wordt bij inspanning is per persoon verschillend.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Een lage rusthartslag hebben. Bij een lage hartslag hard (of steeds harder) kunnen werken (workload), dus hard moeten werken om de hartslag omhoog te brengen. Bij herstel na inspanning (hartslag boven 80%) de hartslag snel (binnen 2,5-3 minuten) naar 70% of lager kunnen brengen).
Hoe meet je de conditie? De beste meting is een test op de fiets-ergometer of de loopband, waarbij het fietsen of lopen steeds zwaarder wordt gemaakt. Je gaat door tot je niet meer kunt. Gemeten wordt hoeveel zuurstof je maximaal opneemt.
Lage hartslag bij sporters
Sporters met een goede conditie hebben vaak een lage hartslag in rust. Door training is hun hart meer gespierd en pompt het krachtiger. Daardoor werkt het efficiënter en hoeft het minder vaak samen te trekken. Voor hen is een hartslag onder de 60 geen enkel probleem.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Het aantal cellen in de sinusknoop loopt met de jaren terug. De gevolgen zijn dat de hartslag omlaag gaat met ouder worden en soms ontstaan er ook afwijkende activatiepatronen van de hartspier door gedeeltelijke verstoring van de impulsgeleiding. Het gewicht van het hart neemt ook toe met de jaren.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie.