In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes.In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Haring invriezen kan dus, maar de smaak is wel minder dan bij de verse haring die je op de markt koopt. Dit smaakverschil is minder zolang de haring maar vers is bij het invriezen. Vraag dus duidelijk bij de visboer of er inderdaad sprake van vers gevangen haring, of sprake van reeds eerder ingevroren vis.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Heb je vacuüm verpakte haring, dan moet je vooral goed op de datum op de verpakking letten. Na het bereiken van deze tht-datum kun je de vis niet meer eten. Ook niet een dag na deze datum, want dan is de vis echt bedorven.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
Waar gaat de oude haring heen? Maar als we die oude haring dan dus niet meer kopen wanneer de Hollandse Nieuwe er is, wat gebeurt er dan met al die visjes? Nieuwe Haring is echt een Hollands ding, de landen om ons heen maken zich daar minder druk om. Veel van de overgeblevenen oude haring gaat daarom naar Duitsland.
Oude haring ruikt sterk en smaakt ranzig. Een verse ruik je niet en smaakt vooral niet te zout. De structuur moet mals zijn en vet smaken. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook.
Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.
Het haring kaken of haringkaken is een bewerking waarbij een deel van de ingewanden en de kieuwen van gevangen haring weggesneden worden. Dit heeft als doel de vis langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.
Volgens de Warenwet mag het pas haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring', omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat.
Wikkel de haring in plasticfolie (eventueel met citroenzuur) Gebruik een vacuümmachine om het te sealen, of luchtdichte diepvrieszakjes. Schrijf op de diepvriesetiketten de datum en vissoort. Plaats de verpakking achterin de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Draai de haring om en snijd over de ruggengraat tot ongeveer in het midden. Snijd niet helemaal door. De staartvin moet blijven zitten. Verwijder het blauwe vel van kop tot staart.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Het woord zegt het eigenlijk al, op zee wordt bij de haring de ingewanden en kieuwen verwijderd behalve de alvleesklier. Deze zorgt ervoor dat de haring wordt gefermenteerd en hierdoor enzymen zijn specifieke smaak heeft.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
LOSSER – De Hollandse Nieuwe haring van 2022 ligt vandaag weer in de viswinkel. Dit jaar is de haring wel dikker en vetter dan voorgaande jaren. Maar ook betaal je dit jaar meer geld voor een haring. De haringen zijn vorige week gevangen en worden vandaag schoongemaakt, verkocht en gegeten.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) zoute haring. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoute haring'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een vaatje (emmertje) haring om zelf schoon te maken. Bevat circa 40 haringen.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.