Het verschil tussen zilver en witgoud zit hem dus in het materiaal. Je kan dit zien door het lichte verschil in kleur. De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans. Goud wordt daarentegen vaker gebruikt omdat het niet corrodeert.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Het voorwerp mag niet aangetrokken worden tot de magneet om goud of zilver te kunnen zijn. Goud en zilver zijn niet magnetisch. Let wel op dat een slotje of sluiting vaak wel magnetisch is aangezien deze altijd een veertje van staal bevatten.
De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven. Het laagje rodium is kwetsbaar: pas dus op met schuurmiddelen en ruwe oppervlakken. Bovendien reageert het niet zo goed op make-up, alcohol en andere corrosieve reinigingsmiddelen.
Een witgouden ring van 14 karaat goud bestaat bijvoorbeeld uit 585 ofwel 58,5% zuiver geel goud, en voor de rest uit witte metalen zoals zilver, palladium, platina, rodium etc.
Als u een sieraad heeft dat op platina lijkt maar met een 750 of 585 merkje dan is dit geen platina maar witgoud! In Nederland kennen we alleen 950 als platinamerk, witgoud wordt nooit als 950 gemerkt. Zo kunt u aan de cijfercombinatie zien of uw sieraad platina of witgoud is.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Houd je metalen object stevig vast of zet het op een tafel. Druppel een paar druppels azijn op het object. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud. Als de kleur hetzelfde blijft, is het puur goud.
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud.
Witgoud verkleurt niet als er geen Rodiumlaagje op aangebracht is, is dit wel het geval dan kan uw ring gelig of grijzig kleuren na enige tijd.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.