Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
Steunkousen zonder teenstuk hebben in tegenstelling tot gewone steunkousen een teenopening. Handig voor als u graag open schoenen draagt, last hebt van pijnlijke tenen door bijvoorbeeld hallux valgus of hamertenen, of als u meer bewegingsvrijheid wenst.
Het materiaal van de kous is zeer solide en stevig past strak om het been. Het aantrekken van steunkousen is belastend omdat er veel kracht gezet moet worden en u een moeilijke houding moet aanemen. Met een steunkous aantrekhulp gaat dit veel eenvoudiger en blijven de kousen mooier.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen?Dan zitten de kousen zeker te strak.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
Wat is de beste aantrekhulp voor compressiekousen? Totaaloplossing Steve Complete is het meest comfortabele hulpmiddel voor steunkousen en is te gebruiken als aantrekhulp én als uittrekhulp. Met Steve Complete hoeft u niet te bukken trekt u uw kousen aan met een minimale krachtinspanning.
Elastische kousen (steunkousen): verminderen de klachten bij spataderen. Ze helpen vooral goed tegen vocht in de benen. helpen voorkomen dat uw spataderen erger worden, maar ze gaan niet weg.
Het doel van compressie is het ondersteunen van de bloedsomloop. Het grootste verschil tussen de drukklassen is dat steunkousen bedoeld zijn voor het voorkomen van problemen, terwijl compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van deze problemen.
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.
Klasse III wordt gedragen bij ij chronische veneuze insufficiëntie, na trombose in huidletsels en na genezing van ulcera. Steunkousen klasse 3 worden zelden gebruikt, omdat de behandeling heel uitdagend en zwaar is. Vaak wordt de compressie klasse 2 dan ook voorgeschreven bij bijvoorbeeld trombose.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
De Medi Night Crème is een speciale verzorgingscrème voor gebruikers van therapeutische elastische kousen. De crème verzacht, kalmeert en verzorgt uw huid en zorgt voor ontspanning van de benen tijdens de nacht. Het ondersteunt de normale vochtbalans en versnelt het herstel van uw huid.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Was uw elastische kousen, bij voorkeur dagelijks. U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten.
De levensduur van een steunkous of compressiekous hangt af van soort tot soort. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 6 maanden, maar dat hangt ook van jou af. Je kan er zelf voor zorgen dat je kousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten.
Bij deze compressiekousen wordt een druk uitgeoefend van 20 tot 30 mmHg. Deze kousen kunnen gedragen worden wanneer u een gevoel van vermoeide of zware benen ervaart.