Problemen met plassen komen meestal door meer dingen tegelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld komen door problemen in de blaas, de prostaat of de spieren tussen uw anus en penis: De spieren van uw blaas werken minder goed. De spieren tussen uw penis en anus worden slapper.
Acute urineretentie
Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing. Als dat niet mogelijk is zal de uroloog het slangetje via de buikwand in de blaas brengen (suprapubische katheter). Eventueel moet verder onderzoek uitwijzen wat de oorzaak is van de urineretentie en of er gevolgen zijn.
Beschadigde spieren of zenuwen, medische ingrepen en ongezonde leefgewoonten, verkeerde eet-, drink- of plasgewoontes en overgewicht kunnen ook de aanzet geven voor plasproblemen. Wanneer al de bovenstaande oorzaken niet van toepassing zijn kan ook ouderdom ervoor zorgen dat het plassen niet meer gaat zoals het hoort.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk.
Bij een urineretentie is het van belang om de urine weg te laten stromen omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Het plaatsen van een katheter waardoor de urineafvoer plaats vindt, zal de klachten direct verminderen. Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing.
Symptomen bij urineretentie
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
om de blaas volledig te legen kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), ga daarna weer rechtop zitten en ontspan zoveel mogelijk; knijp tot slot de bekkenbodemspier aan en trek in; veeg niet te veel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Bij urineretentie wordt de plas opgehouden in de blaas. Dit is niet per se bewust. De blaas raakt wel vol en je hebt soms zelfs het gevoel dat je moet plassen, maar komt er geen of slechts een beetje urine vrij. Dit gaat soms ook gepaard met pijn bij het plassen of in de buik.
Symptomen zijn: vaak/veel plassen, moeite met plassen, pijn en een branderig gevoel bij het plassen, nadruppelen en/of een zwakke of onderbroken straal, gevoel dat de blaas na plassen niet leeg is, troebele of bloederige urine en bloed in het sperma.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Als prostaatkanker uitzaait, spreidt het zich meestal uit naar de botten of de wervelkolom.In een later stadium kan prostaatkanker ook uitzaaien naar de longen en de lever. Beeldvorming kan worden gebruikt om uitzaaiingen op te sporen. Uitzaaiingen naar de botten kan worden gezien op een botscan of een MRI.
De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben. Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten. Wel stijgt meestal de PSA waarde in het bloed. De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben.
Prostaatkanker komt voor bij mannen vanaf ongeveer 45-jarige leeftijd, maar dit is zeldzaam. Slechts 9% van de patiënten is jonger dan 60 jaar. Driekwart van de patiënten is bij diagnose tussen de 60 en 80 jaar. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 70 jaar.
Het kan leiden tot recidiverende infecties, incontinentie, overactieve blaas en beschadiging van de m.detrusor. Dit laatste versterkt de chronische retentie. Bij een acute retentie verliest de patiënt in korte tijd de mogelijkheid om te plassen (vrijwel) geheel.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Symptomen bij plasproblemen
Je urine moeilijk op kunnen houden. Moeilijk kunnen plassen, doordat het plassen bijna niet of langzaam op gang komt. Je hebt last van langdurig plassen. Vaak komt er dan maar een beetje plas naar buiten.
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
als u voortdurend de bekkenbodemspieren aangespannen houdt. Dit gaat vaak ongemerkt en geeft druk op de blaas; als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.