Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, controleverlies, een slap gevoel, bewusteloosheid en geheugenverlies.
Gekke dingen doen, zien of voelen. Niet kunnen slapen. Grote pupillen. Bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn.
Als je op dat moment je glas nog hebt, probeer het uit te spugen en waarschuw iemand die je vertrouwt. Probeer contact te krijgen met een EHBO-er of arts. Bij vermoeden van drogering kun je altijd aangifte doen bij de politie. Bij herhaling kan de politie de clubeigenaar waarschuwen en hem vragen maatregelen te nemen.
Aantoonbaarheid van GHB
Na enkele uren is het in de meeste gevallen al te laat. GHB is snel verdwenen. Het is in bloed maximaal 8 uur aantoonbaar en in urine maximaal 12 uur.
De effecten van GHB gebruik zijn te vergelijken met alcohol. Je zou het kunnen omschrijven als een aangeschoten gevoel. Het vergroot het zelfvertrouwen, beurt op en dempt angsten. De drug bestaat in poedervorm, maar wordt meestal gebruikt in vloeibare vorm.
GHB werkt veel sterker op een lege maag. Je vermindert dan ook het risico van overgeven. Wacht na het eten minstens 4 uur voordat je GHB inneemt. Als je GHB op een (tamelijk) volle maag neemt, werkt het bijna niet of duurt het veel langer voordat het begint te werken.
Hoe komt iemand er dan wél achter of hij of zij gedrogeerd is? Een slachtoffer kan (meestal) een urinetest laten doen bij de huisarts of zelf een test online kopen. Deze urinetest kan zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn.
Soms zijn er echter geen fysieke tekenen, maar heb je wel de indruk of het aanvoelen dat je verdoofd werd. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld droomfragmenten, zogenaamde flashbacks van wat gebeurd is, maar kunnen dit niet plaatsen. Vaak voelen ze bij deze beelden of dromen angst, zonder te weten waarom.
Aarzel niet om naar de huisarts gaan, naar de gynaecoloog, contact op te nemen met een dienst voor slachtofferhulp of met een van de zorgcentra na seksueel geweld. Veel mensen die vermoeden slachtoffer te zijn te zijn geweest, zitten met veel vragen over wat er al dan niet in hun drankje werd gedaan.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
GHB heeft invloed op het functioneren het maagdarmkanaal. Door de spierverslappende werking van GHB kan het voorkomen dat maagzuur de slokdarm inloopt. De kringspier tussen slokdarm en maag (het "maagklepje") verslapt namelijk ook. Dat geeft klachten van zuurbranden, pijn en (soms beangstigende) slikklachten.
Soms zijn er echter geen fysieke tekenen, maar heb je wel de indruk of het aanvoelen dat je verdoofd werd. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld droomfragmenten, zogenaamde flashbacks van wat gebeurd is, maar kunnen dit niet plaatsen. Vaak voelen ze bij deze beelden of dromen angst, zonder te weten waarom.
GHB is een verdovend middel. Je kunt het bewustzijn verliezen en in een diepe slaap raken waar je pas na uren uit ontwaakt – of helemaal niet meer. In die 'GHB-slaap' kun je ademhalingsproblemen en stuiptrekkingen krijgen. Als je moet overgeven terwijl je slaapt, kun je stikken in je eigen braaksel.
GHB effecten
Het effect van GHB ga je merken na zo'n 5 tot 30 minuten, mits je geen volle maag hebt. De werking van GHB, het effect dus, houdt ongeveer drie uur aan. Wat het effect van GHB is, kan per persoon sterk verschillen en is daarnaast sterk afhankelijk van de dosis. Doseren van GHB is moeilijk.
In de beginfase van out gaan kan je geïrriteerd en verward zijn, onbewuste bewegingen maken of zelfs stuiptrekkingen krijgen. Stel je zit op een after en je vrienden proberen je wakker te schudden dan kan je hier in de beginfase hier nog wel op reageren. Daarna verlies je je bewustzijn.
Deze vloeistof wordt vaak gebruikt in de gay- en swingersscene om onder invloed van drugs, seks te hebben. De samenstelling van de vloeistof is zeer onbetrouwbaar. Het bevat meestal één of meer van de volgende middelen: GHB, MDMA, amfetamine en soms ook een NPS zoals 3-MMC.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur. De persoon is in die periode niet wakker te maken en daarom heel kwetsbaar. Hij/zij kan bovendien stikken, omdat de tong de luchtpijp kan blokkeren. Gaat de persoon door gebruik van GHB braken, dan kan de maaginhoud in de longen terechtkomen en een longontsteking veroorzaken.