Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.
Angst voel je bij dreigend gevaar. Dat is nuttig: een hormoon dat we adrenaline noemen, komt vrij als je angst voelt. Daardoor kun je vechten of vluchten. Maar sommige mensen zijn angstig zonder dat ze in echt gevaar zijn.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Door gesprekken, informatie en een online cursus kunt u de angst verminderen. Dagelijks genoeg bewegen, genoeg slapen en regelmatig leven zijn belangrijk. Als de klachten niet minder worden, kunt u kiezen voor cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leert u anders te denken, waardoor de angst vermindert.
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Door de dingen te blijven doen die u eng vindt, leert u met de spanning omgaan. De angst voor bepaalde situaties wordt daardoor minder. Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.
Angsstoornissen komen het meest voor bij mensen in de leeftijd van 25-29 jaar. De jaarprevalentie betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts voor angststoornissen.
Bij het waarnemen van gevaar reageren de amygdala met het in werking stellen van de hypothalamus, die vervolgens de hypofyse aanzet tot het aanmaken van stresshormonen. De stresshormonen zorgen ervoor dat het lichaam in paraatheid wordt gebracht om te kunnen reageren.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
We spreken van angst wanneer de symptomen optreden als reactie op een bedreigende situatie. Bij stress worden ze grotendeels veroorzaakt door zorgen. Daarnaast wordt angst meestal kortstondiger ervaren en kan stress weken, maanden of zelfs jaren aanhouden.
Het gaat met name om drie hersengebieden: de amygdala, de hippocampus en de prefrontale cortex. Deze gebieden vormen het 'angstcircuit' in de hersenen. In de amygdala vindt de emotionele informatieverwerking plaats. Als je gevaar of angst beleeft verwerken je hersenen de informatie daarover allereerst op die plaats.
Vaak is het zo dat chronische angst symptomen samenhangen met moeilijke fases in uw leven, zoals het verlies van een dierbare, mishandeling, een ernstige ziekte, ontslag of een scheiding. Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt.
Op zich is angst een aangeboren emotie die op tijd kan waarschuwen voor gevaar, maar het kan een geconditioneerde, aangeleerde emotie worden. Direct daarna gaat de hartslag omhoog en bereidt het lichaam zich voor op de actie om te vluchten of te vechten (sympathische reactie = actie van het systeem).
Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.
Nuances voor angst
Zo ken je als mens bezorgdheid, onrust, nervositeit, schrik of kun je je zenuwachtig voelen en wantrouwig zijn jegens anderen. Ook jaloezie kan bij deze kernemotie horen, al kan ook boosheid hieraan ten grondslag liggen.
Duur van klinische angst
De gemiddelde duur van een angststoornis was ruim 15 maanden. Bij mensen die voorafgaand aan hun angststoornis lichamelijk beter functioneerden duurde de angst korter. De angststoornis duurde langer naarmate men ouder was, geen betaalde baan had, en emotioneel instabieler was.
Je wilt het liefst vluchten, schreeuwen, huilen of wegkruipen. Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren.
Om een angststoornis te overwinnen, is het cruciaal dat u leert om te gaan met stress, of stress in uw leven vermindert. U kunt hier uw eigen weg in vinden, maar het is belangrijk dat u tijd vrijmaakt voor activiteiten die u doen ontspannen.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Gevolgen angststoornis en je gezondheid
Te veel last hebben van angst kan ervoor zorgen dat je lichaam te vaak wordt blootgesteld aan stresshormonen, zoals adrenaline. Een te grote hoeveelheid stresshormonen op een constante basis zorgt voor overbelasting van jouw bijnieren.