Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren en het resultaat zal steeds een ander bier zijn. Brouwen kun je thuis in de keuken doen, het enige wat je naast ons starterspakket nodig hebt is een pan en ruimte voor een vergistingsemmer.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Op plaats 1 in de top 5 beste bierbrouwpakketten voor thuis staan de Brew Monkey bierbrouwpakketten. Deze thuisbrouwpakketten komen het beste uit de beoordelingen en zijn het meest bekend bij het grote publiek. Met de Brew Monkey bierbrouwpakketten brouw je 5 liter van je favoriete bier.
Wort koken
Na het klaren wordt het wort gekookt. Hop wordt toegevoegd aan het bier om verschillende redenen. Het geeft een bittere smaak, zorgt voor een stabiele schuimkraag, en bevordert de conservering. Tevens zorgt het samen met het kookproces dat aanwezige eiwitten uitvlokken en afgefilterd kunnen worden.
Het hang van verschillende variabelen als type gist, hoeveelheid gist en vergistingstemperatuur, af wanneer deze fase start en hoe lang deze duurt. Na ongeveer 2 weken kan je bottelen.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet er 8 gram suiker toegevoegd worden aan 1 liter bier. Dat is dus ongeveer 3 gram suiker voor een flesje van 330 cc. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes. De beugelflessen van 500 cc.
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Bier zoeter maken door middel van suikertoevoeging
Bij het verhogen van de alcohol voegen we namelijk altijd vergistbare suikers toe. Wil je nu wel een zoet bier maar geen hoog alcoholpercentage, maak dan gebruik van onvergistbare suikers. De meest gebruikte onvergistbare suiker onder thuisbrouwers is lactose.
Het op temperatuur houden van het bier kan je doen, door het bier te laten gisten in een kamer of kast met die temperatuur. Een andere mogelijkheid is een aquariumthermostaat in het gistvat hangen. Let er op dat deze vooraf wel gedesinfecteerd hoort te zijn.
Hop voor hopsmaak voeg je toe op 15 tot 20 minuten voor het eind van het koken en hop voor aroma 0 tot 7 minuten voor het eind van het koken. 1 g hop per liter wort geeft een beperkte smaak of aroma, 2 g/l een matige smaak of aroma en 3 g/l of meer een prominente smaak of aroma.
Om bier zonder alcohol te brouwen wordt tijdens het brouwproces speciale gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces vlak voor de vergisting van de gistcellen in alcohol af te breken, ontstaat bier zonder alcohol.
Bier
Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Soms worden suiker en ongemoute granen (maïs, gerst en anderen) toegevoegd. Deze laatste ingrediënten verhogen wel het alcoholgehalte, maar voegen weinig toe aan de smaak. Soms wordt er karamel toegevoegd om de kleur wat donkerder te maken.
In de gistkuip wordt het gist aan de wort toegevoegd, dit wordt ook wel enten genoemd en gebeurt bij een tempratuur van zo'n 18 graden. Nu zorgen de gistcellen ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur en ontstaat er bier. Dit vergisting proces duurt ongeveer vier a vijf dagen.
Normaal gezien moet je het altijd op 1,3 laten staan anders verminderd de koolzuur opnieuw bij het tappen. Ik zet de druk altijd op 2bar na het bottelen en dan leg ik de keg plat en schud ik ermee, je zal het horen 'bubbelen'. Dit doe ik 5min max en dan verlaag ik de druk naar wat brouwhulp zegt.
Voor een tripel geeft BrouwHulp een koolzuur van 2,8 tot 4,1 vol. , gemiddeld 3,5 dus. Afhankelijk van je lagertemperatuur zit je dan ongeveer tussen 7 en 9 gram bottelsuiker. Afhankelijk van je lagertemperatuur zit je dan ongeveer tussen 7 en 9 gram bottelsuiker.
Wat houdbaarheid betreft kan je de volgende regels hanteren: Pilsener en laag alcoholische bieren kunnen onder bovenstaande condities moeiteloos zes tot negen maanden goed blijven. De overige bieren kunnen het best binnen een tijdsbestek van 12 maanden worden gedronken.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Onder nagisten wordt de vergisting direct na de hoofdgisting verstaan. Na de heftige vergisting gist het bier nog een tijdje na. De laatste suikers worden vergist en het bier ondergaat een rijping. In feite is de nagisitng niets anders dan het naijlen van de hoofdgisting.
De snelheid van het drogen is afhankelijk van de temperatuur van het water in de mout. Hoe warmer, hoe sneller het droogproces voltooid is. Het drogen duurt gemiddeld 5 tot 9 dagen. De ideale temperatuur bedraagt 15°C .
Het eerste wat moet gebeuren is de een-na-grootse pan met water vullen en het water verwarmen tot de eerst- aangegeven temperatuur, te vinden in het maischschema. Dit heet het maischwater. Pas als het water de aangegeven temperatuur bereikt heeft, voeg je de mout toe en start je de tijd van de eerste stap.