Allereerst krijg je via mais magnesium binnen, dat onder andere goed is voor je spieren en botten. Ook zit er koper, zink en mangaan in mais die je afweersysteem ondersteunen en helpen bij de afbraak van eiwitten. Als laatste zit er in mais ijzer, dat helpt om rode bloedcellen aan te maken.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Ondanks het aantal koolhydraten en de fructose (fruitsuikers; 3,2 gram suiker per 100 gram) is mais geen dikmaker. Het reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Er wordt weleens stellig beweerd dat maïs ongezond is, maar de gele korrels bevatten veel voedingsstoffen. Maïs bevat wel veel zetmeel waardoor het vaak door mensen wordt gemeden die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar maïs kan helemaal geen kwaad, zelfs niet wanneer je wat probeert af te vallen.
De maïs die wij eten en waarmee we koken is suikermaïs, die vooral afkomstig is uit Amerika, Brazilië en Mexico. De maïs die hier in rijen op het veld staat, is snijmaïs en wordt vooral gebruikt als veevoer.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Maar ondanks het feit dat er een grote verscheidenheid aan merken en soorten is, komen al deze varianten neer op hetzelfde feit: Maismeel is gezond, lekker, veelzijdig en past in een gebalanceerd dieet. Maak er tortilla's van of kies een van de vele andere gerechten die je er mee kunt maken.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Wit of bruin brood, volkoren of maïs, allemaal koolhydraatrijke producten die je best vermijdt in een koolhydraatarm dieet. Niet alleen brood trouwens, alle producten waar veel graan (tarwe, rogge, maïs, rijst, haver, gerst, gierst, etc) in zit zijn rijk aan koolhydraten.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Stoffen in maismeel kunnen vrije radicalen vangen. Dat zijn allemaal kenmerken die erop duiden dat mais de gezondheid in het algemeen ten goede komt. Het is preventief inzetbaar tegen kanker.
Baby-maïs zijn een gezonde toevoeging aan je maaltijd. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel folaat (vitamine B11). Deze onrijpe verse van de maïs levert minder energie dan de volgroeide versie. Dit komt doordat het maar ongeveer een kwart van de hoeveelheid koolhydraten bevat.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Net als pasta is gnocchi calorierijk. 100 gram bevat zo'n 150 kcal. Dat is vergelijkbaar met macaroni. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je eet en wat je erbij eet.