Verblijf zonder behandeling De cliënt verblijft in een instelling, maar ontvangt zijn Wlz-behandeling van een andere zorginstelling of zorgverlener die daarvoor door het zorgkantoor is gecontracteerd. De cliënt heeft een eigen huisarts en apotheek.
De medische zorg bij verpleging zonder behandeling wordt verleend door alle eigen artsen en specialisten van de cliënt. Zo houden cliënten met verpleging zonder behandeling bijvoorbeeld hun eigen huisarts. In het verpleeghuis is de specialist ouderengeneeskunde de eindverantwoordelijke voor de bewoners.
In de wet staat dat Wlz-behandeling geneeskundige zorg omvat van specifiek medische, specifiek gedragswetenschappelijke of specifiek paramedische aard die noodzakelijk is in verband met de aandoening, beperking, stoornis of handicap van de verzekerde.
Om voor een verblijf in aanmerking te komen moet u beschikken over een indicatie, een zorgzwaartepakket (ZZP), van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Voor een verblijf zonder behandeling is dat een ZZP4 VV, ZZP5 VV of ZZP6 VV. Ook cliënten met een ZZP LG zijn in overleg welkom voor een verblijf.
Alles wat u op het gebied van langdurige zorg nodig heeft, wordt vanuit de Wlz geregeld, zoals: Verblijf in een instelling (thuis blijven wonen kan ook) Begeleiding, verpleging, persoonlijke verzorging, huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding en het vervoer daarheen.
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
Voorgeschreven dieetpreparaten en voorgeschreven dieetvoeding komen ook ten laste van de Wlz. Medicijnen die integraal onderdeel uitmaken van medisch-specialistische zorg (zoals een injectie tijdens een bezoek aan de poli of een add on) komen niet ten laste van de Wlz maar de Zvw.
Tot en met 2014 werd er een zorgzwaartepakket (ZZP) indicatie gegeven. Deze term kwam uit de AWBZ. Sinds 1 januari 2015 bestaat de AWBZ niet meer en vallen indicaties voor verblijf onder de Wlz. Daarmee zijn de oude zorgzwaartepakket (ZZP)-indicaties vervangen door zorgprofielen.
U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz): Als u een aandoening, stoornis of handicap heeft; En als u 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig heeft.
De overheid heeft besloten dat er een maximumbedrag is voor de hoge eigen bijdrage. U betaalt in 2022 nooit meer dan € 2.506,00 hoge eigen bijdrage per maand. In 2021 was dit maximum € 2.469,20.
Wmo-ondersteuning en wijkverpleging zijn mogelijk als u thuis (= zelfstandig) of in een kleinschalig wooninitatief woont. De Wlz geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg inkoopt. Met een pgb vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) kunt u langdurige, intensieve zorg inkopen. Zorg vanuit de Wet langdurige zorg is zorg voor jeugd en volwassenen die hun hele leven permanent toezicht of 24-uurszorg in de nabijheid nodig hebben.
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. U komt mogelijk in aanmerking als u intensieve zorg of toezicht nodig heeft. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan geeft het CIZ een zogeheten Wlz-indicatie af.
Per leveringsvorm verschillen de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. b. zonder behandeling 2 volledig pakket thuis; 3 modulair pakket thuis; 4 persoonsgebonden budget. Verblijf met behandeling en verblijf zonder behandeling Het gaat bij verblijf altijd om zorg in natura.
Een CIZ 4 indicatie staat voor “Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging”. Begeleid Wonen Nederland is hiervoor een geschikte zorginstelling in Eindhoven die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid in de maatschappij.
Dit kan alleen worden opgezegd als de zorgbehoefte van de cliënt zodanig is afgenomen, dat hij niet (meer) voldoet aan de toegangscriteria van de Wlz. Via Portero en via het digitale aanvraagformulier (www.mijnwlzaanvraag.ciz.nl) kan de cliënt een aanvraag voor het beëindigen van Wlz-zorg indienen.
Want in bijna alle gevallen is een Wlz-indicatie levenslang geldig. Én u betaalt een eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz. Een aanvraag doen heeft dus financiële gevolgen voor u. Als u de aanvraag niet zelf wilt doen, kunt u ook iemand toestemming geven om dit voor u te doen.
Een indicatie is in principe geldig voor onbepaalde tijd.
Huishoudelijke hulp vanuit de Wlz
Het schoonmaken van uw woonruimte in de instelling valt dan onder de Wlz-zorg. U kunt ook thuis blijven wonen. Het schoonmaken van uw huis valt dan ook onder de Wlz-zorg. Dat kan ook gaan om maaltijden klaarmaken, de was doen, strijken, enzovoort.
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Het CIZ heeft zes weken de tijd om een reguliere aanvraag voor zorg vanuit de Wlz af te handelen. Wanneer er sprake is van een aanvraag in het kader van bijzondere omstandigheden, dan heeft het CIZ twee weken de tijd om de aanvraag af te handelen.
Hoe hoog is de eigen bijdrage? In eerste instantie betaalt iedereen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat de lage eigen bijdrage. Die verschilt van 174 euro tot 913,20 euro per maand (2022), afhankelijk van het inkomen en vermogen. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.