Silvester. Oudejaarsdag wordt ook wel Silvester of Sint Silvester genoemd naar paus Silvester die op 31 december 335 het tijdelijke verruilt voor het eeuwige. Hij bekeert tijdens zijn leven de Romeinse keizer Constantijn de Grote die vervolgens spontaan geneest van lepra.
De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette 'Joelfeest'. Het Joelfeest begon op de langste nacht van het jaar op 21 december en duurde tot 1 januari, het huidige Nieuwjaar. Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 45 v.
Julius Caesar stelde in 46 voor Christus vast dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar was, in plaats van het (elk jaar verschillende) begin van de lente. Bij Caesar is dus de westerse traditie ontstaan die wij nog steeds vieren.
Oudejaarsavond (ook wel: Silvester of silvesteravond, vernoemd naar de heilige paus Silvester) wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december.
Gelukkig nieuwjaar
Ongeveer vijftig jaar geleden moesten kinderen voor hun ouders speciaal nieuwjaarswensjes opzeggen! De Romeinen vierden hun nieuwjaar op 1 januari met veel eten en drinken. De christelijke kerk was tegen deze festiviteiten en wees kerst aan als begin van het nieuwe jaar.
Dat we het nieuwe jaar op 1 januari beginnen hebben we te danken aan Paus Gregorius XIII en de Romeinen. De Romeinen stemmen hun Romeinse kalender rond 738 voor Christus af op de stand van de maan. Het jaar heeft in deze jaartelling 10 maanden en start met de maand maart, vernoemd naar de god Mars van de oorlog.
Het grootste oud en nieuw feest van Duitsland wordt gevierd bij de Brandenburger Tor. Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk.
Een geschikte bijbeltekst voor de jaarwisseling is Psalm 103:2-5, "Zegen de HEER, mijn ziel, en vergeet niet wat Hij al voor u heeft gedaan: Hij vergiffenis schenkt aan al uw ongerechtigheden, geneest al uw ziekten; Hij redt uw leven uit het graf, kroont u met zorg en barmhartigheid." Deze tekst herinnert ons eraan om ...
Silvester is een Latijnse naam die afstamt van het woord 'silvestris'.Dit betekent 'van of uit het woud' of 'landelijk'. De naam is onder andere bekend door de vierde-eeuwse paus Silvester I. Zijn kerkelijke feestdag is op 31 december; in Duitsland heet Oudejaarsavond dan ook Silvesterabend.
Het afsteken van rotjes en ander vuurwerk met Oud en Nieuw sloot mooi aan bij de van oorsprong Germaanse gewoonte kabaal te maken rond de jaarwisseling om boze geesten en demonen te verjagen. Die traditie bleef tot ver in de negentiende eeuw bestaan.
Feitelijk gezien zijn dat het Amerikaanse Baker Island en Howland Island, maar deze eilanden zijn onbewoond. Daarom hebben de eilanders van Niue en Amerikaans Samoa, beide gelegen ten zuidwesten van Kiribati, de eer als laatste de eerste minuten van het nieuwe jaar te mogen vieren.
Tijdens oud en nieuw verwelkomen we het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Op oudejaarsavond (31 december) komen we bij elkaar en om klokslag 00:00 uur op 1 januari luiden we het nieuwe jaar in (nieuwjaarsdag). De jaarwisseling van 2023 naar 2024 valt trouwens op zondag en maandag.
Kiribati in de Stille Oceaan heeft als eerste land ter wereld het nieuwe jaar ingeluid. Het land heeft ongeveer 115.000 inwoners, die verspreid over 33 eilanden wonen. Inmiddels vieren ze ook al volop Nieuwjaar in Aziatische landen. Eilandstaatjes in de Stille Oceaan vieren als eerste het nieuwe jaar.
De allereerste plek waar 2023 begint is op Samoa en Kiribati. Die eilanden liggen in de Stille Oceaan. Daar begint om 11.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd al het nieuwe jaar. Daarna mogen ze in Nieuw-Zeeland om 11.15 uur en in Australië om 14.00 uur Nederlandse tijd elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.
Op oudjaarsdag om 11.00 uur vieren Samoa, Tonga (sinds 2016) en de Line-eilanden (onderdeel van Kiribati) als eerste nieuwjaar. Deze eilanden liggen ten zuiden van Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Bakereiland en Howlandeiland vallen in tijdzone UTC-12 en vieren daarmee als laatste land nieuwjaar.
Fransen vieren Oud & Nieuw vooral binnenshuis, samen met familie en vrienden. Maar automatisch om middernacht de straat opgaan om alle buren (of zelfs wildvreemden) gelukkig nieuwjaar wensen, zoals in Nederland, dat zie je in Frankrijk eigenlijk niet.
In Frankrijk heeft Oud & Nieuw vele namen: le Réveillon of la Saint Sylvestre (vernoemd naar de zelfde Sylvester als in Oostenrijk) of le Nouvel An. Nieuwjaarsdag ofwel 1 januari is in het Frans le Jour de l'An. In Frankrijk vieren ze het net zoals in Nederland.
De geschiedenis van oudejaarsavond
Veel culturen hebben in het verleden de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gevierd. Het feest kent zijn oorsprong maar liefst 4000 jaar geleden, maar werd destijds gevierd bij de overgang naar de lente. Eén van de eerste vierders waren de Babyloniërs.
Waarom vieren ze onder andere geen verjaardagen? Jehovah's Getuigen vieren geen verjaardagen, omdat ze denken dat God zulke vieringen afkeurt. De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen.
Voor sommigen heeft de keus voor een rok of jurk nog met iets anders te maken, namelijk met Deuteronomium 22:5. Volgens deze tekst horen mannen en vrouwen onderscheidende kleding te dragen: voor vrouwen dus geen 'mannelijke' kleding, en voor mannen geen 'vrouwelijke' kleding.
Oud en nieuw is een groot feest dat wordt gevierd aan het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar. Het feest staat vooral bekend om het vuurwerk dat elk jaar afgeschoten/aangestoken wordt. Dit wordt gedaan om knallend het nieuwe jaar in te gaan.
In Nederland eten we oliebollen en appelflappen terwijl we aftellen naar het nieuwe jaar. Samen met een glas champagne is dat de traditie bij ons. In ieder land hebben ze oud- & nieuwtradities, dit zijn de opvallendste.
4) Geluksbrengers
Maar in Duitsland vind je varkens niet alleen op de boerderij of in het vleesschap terug: ook in de Duitse cultuur heeft het varken een belangrijke plek. Het staat symbool voor geluk.
24 december - Heiligabend
Veel mensen nemen vrij.