Gebruik van teveel zuurstof kan ook klachten opleveren. Het kan de ademhaling verminderen en een ophoping van koolzuur in het bloed veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
De lus van de zuurstofbril wordt achter de oren aangebracht en dan onder de kin zacht aangespannen. Via een neusbril kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
Een te hoge of te lage dosering zuurstof geeft klachten. Deze klachten zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, sufheid, snelle pols, hoge bloeddruk, zweten, speekselvloed en bewustzijnsstoornissen. Bij optreden van deze klachten moet de behandelende arts worden gewaarschuwd.
Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen. Wel kunt u last krijgen van: Een droge neus, vooral als u meer dan vier liter per minuut gebruikt.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Als je gezond bent, is een saturatiewaarde van 95 tot 100 procent normaal. Bij waarden van 92 tot 94 procent is er sprake van een tekort, ook wel desaturatie genoemd. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld een corona-infectie, longontsteking of astma-aanval.
Teveel zuurstof in het bloed kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Dit kan namelijk leiden tot een remming van de ademhaling en het ophopen van het koolzuur in uw bloed. De klachten die u van teveel zuurstof kunt krijgen zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Een zuurstoftekort in de spieren zorgt voor een lage saturatie. Ook vernauwingen in uw slagaders kan ervoor zorgen dat er weinig zuurstof in uw bloed komt. Wanneer de zuurstofwisseling in uw longen in het gedrang komt, is er sprake van desaturatie, ook wel bekend als hypoxemie.
2 liter zuurstof per minuut = 2 x 60 = 120 liter zuurstof per uur.
Als je nu zo'n patient heel veel zuurstof geeft, valt zijn stimulans om te ademen (het lage zuurstof gehalte) weg, en zal hij minder gaan ademen. Het gevolg hiervan is weer CO2 stapeling! Dus; bij COPD zeer terughoudend zijn met toedienen met zuurstof en altijd onder controle van het CO2 gehalte.
Het volume voor de patiënt bruikbare zuurstof wordt berekend door de druk te vermenigvuldigen met het volume van de O2 fles. Als vermeld van vb. 60 bar leesbaar op manometer van O2 fles en je hebt een fles van 7 liter: dan doe je 60x7= 420 liter beschikbare O2 in deze fles.
Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%.
In het ziekenhuis wordt de katheter dagelijks vervangen. Vervang de zuurstofbril wanneer deze vuil of verhard is. In het ziekenhuis wordt de neusbril wekelijks vervangen. Vervang het zuurstofmasker eens per 7 dagen.
Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Voor het zuurstofgehalte moet je percentage tussen 95 en 100% zijn, terwijl een normale hartslag in rust tussen de 60 en 100 ligt.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
' Als een hypoxemische patiënt met COVID-19 met zuurstof wordt behandeld, zal een zuurstofsaturatie van 92%, gemeten aan de hand van een pulsoxymeter, worden beoogd, onafhankelijk van de fase van de aandoening waarin de patiënt zich bevindt.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren. Het zuurstofgehalte in uw bloed verhogen is ook mogelijk door een gezonde(re) levensstijl hanteren en door het eten van voldoende ijzerrijke voeding.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de tips bij koud weer.
Zuurstof kan worden ingezet ter verlichting van dyspneu. Meestal wordt het toegediend met een neusbril in een dosering van 1-5 l/minuut. Met behulp van een zuurstofmasker kunnen hogere doseringen worden toegediend. Een zuurstofmasker wordt door de meeste patiënten echter als zeer hinderlijk ervaren.