Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers.
De redactie maakte een selectie uit rond de 90 keizers die het Rijk hebben geregeerd. Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Nadat in 1979 de sjah van Iran en de keizer van het Centraal-Afrikaans Keizerrijk uit hun ambt werden gezet, is Japan het enige land ter wereld dat nog een regerende keizer heeft.
Flavius Romulus Augustus, beter bekend als Romulus Augustulus (ca. 461 - na 476, mogelijk rond 500 nog in leven), wordt beschouwd als de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
Het Rijk was stabiel met relatief veel vrede – naar Romeinse standaard uiteraard– en de welvaart bloeide. Dit is echter niet het enige dat deze periode kenmerkte. Het Rijk werd gedurende deze jaren namelijk bestuurd door de 'vijf goede keizers', te weten Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius, en Marcus Aurelius.
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers. Slechts 20 van hen stierven een natuurlijke dood.
In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476, toen de 'barbaarse' generaal in Romeinse dienst Odoaker de laatste West-Romeinse keizer afzette en zichzelf tot koning van Italië liet uitroepen. Het oostelijk deel van het rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd, bleef nog tot 1453 bestaan.
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Japan is sinds 1979 het enige land ter wereld dat een keizer heeft (keizer Akihito). In dat jaar werden de keizers van Iran en het Centraal-Afrikaans Keizerrijk uit hun ambt gezet.
In 44 v. Chr. werd de populaire legerleider en politicus Julius Caesar door een groep senatoren gedood. De reden was dat Caesar zichzelf tot dictator had benoemd en de Romeinse senaat en zijn aristocratische elite buitenspel had gezet.
Op zijn hoogtepunt, in de 1e eeuw n. Chr., hadden de Romeinse legerleiders een rijk met tussen de 50 en 90 miljoen inwoners veroverd.
De historische Claudius werd geboren in het jaar 10 v. Chr., als kleinkind van Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Claudius was een lelijk en ziekelijk kind. Hij liep mank, was spastisch en hij stotterde, wat maakte dat hij het zwarte schaap van de keizerlijke familie was.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Caesar werd vermoord door enkele senatoren die een complot hadden gesmeed. De fatale messteken kwamen van Brutus, zijn voormalige vertrouweling. De enige heerser die zich staande wist te houden in de burgeroorlogen die volgden op Caesars dood, was zijn achterneefje: Gaius Octavianus.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
Deze grens liep van oost naar west en deelde het gebied dat we nu Nederland noemen precies in tweeën. De Romeinen noemden deze grens limes (spreek uit als lie-mes). De grens heeft bijna vier eeuwen bestaan. Dat is in de geschiedenis van ons land een echt record!
Herkomst en betekenis Augustus
Augustus is afgeleid van Augustinus. Augustinus is een jongensnaam, die een verkleinvorm is van het Latijnse Augustus. Dit betekent 'geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig'. Letterlijk betekent het 'vermeerderaar'.
Onder de heerschappij van Nero brak in 64 n. Chr. een grote brand uit in Rome. Volgens de antieke geschiedschrijver Tacitus (56-117 n.
Bij de mannen waren er geen verschillen op vlak van lengte en BMI, maar ook hier werden de fysiek meer actieve deelnemers gemakkelijker 90 jaar. Vrouwen hadden een 31% hogere kans om 90 jaar te worden als ze op 70-jarige leeftijd langer waren dan 1,75 meter.