Bij een ontstoken hoofdhuid wordt de hoornlaag sneller afgestoten waardoor er dode cellen ontstaan wat leidt tot witte schilfers. Schilfers op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals eczeem, psoriasis, roos, verkeerde shampoos, geneesmiddelen, hormonen en stress.
Hoofdschilfers en roos behandelen
Hoofdschilfers en roos zijn makkelijk te behandelen met milde shampoo. Wanneer u uw haar wast moet u uw hoofdhuid goed masseren, zo krijgt u minder last van schilfers. Ook moet u uw shampoo goed uitspoelen zodat uw huid zo min mogelijk irriteert.
Hoofdschilfers ontstaan doordat de huidbarrière slecht werkt. De talgklieren op uw hoofd maken niet genoeg vet aan. Hierdoor kan uw huid geen vocht meer vasthouden en wordt uw huid droog.
Behandeling van roos
Een antiroos-shampoo helpt bij veel mensen. In deze shampoo zit een middel dat ervoor zorgt dat uw huidcellen minder snel vernieuwen (zinkpyrithion of seleensulfide). Laat de shampoo ongeveer 5 minuten zitten voordat u hem uitspoelt. Zinkpyrithion kunt u 2 keer per week gebruiken.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.
De schilfertjes kunnen op alle behaarde plekjes van je lichaam ontstaan, dus bijvoorbeeld ook in je wenkbrauwen of baard. De schilfertjes ontstaan wanneer oude huidcellen loslaten en van je hoofdhuid afvallen. Normaal gezien zijn deze schilfertjes heel klein en zie je ze niet.
In tegenstelling wat velen denken is roos niet gevaarlijk voor het haar en de hoofdhuid. Wel kan het als zeer vervelend worden ervaren en is het een factor waar veel personen zich voor schamen. Een fabel is dat roos alleen voorkomt bij personen die het haar slecht verzorgen.
Meng simpelweg wat azijn aan met water en verdeel over je hoofdhuid net als je met shampoo doet. Velen geven aan dat het direct de jeuk kan verwijderen en binnen een paar behandelingen (gedurende een paar dagen) ook je roos.
Is Head and Shoulders slecht voor je haar? Nee, Head and Shoulders is niet slecht voor je haar. Als je de shampoo juist gebruikt, is er de mogelijkheid dat je haar uitdroogt. Dit is op te lossen door een conditioner of haarmasker te gebruiken.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.
Roos kan geen kwaad en is niet gevaarlijk of besmettelijk. Het is heel normaal dat de huid zich vernieuwt, waardoor roos ontstaat. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vervelend is, omdat het jeukt en een onaangename geur heeft. Sommige mensen vinden het vies of ongezond.
Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes.
Een vochtarme, droge hoofdhuid kan ontstaan door irriterende stoffen in haarverzorgingsproducten of het verkeerd gebruik van producten. Maar ook stress, zonlicht en kou hebben een effect op de huidvetten.
Kies voor een hydraterende shampoo met natuurlijke stoffen. Voelt je hoofdhuid na het wassen van je haar trekkerig of droog? Dan is dit een teken dat de shampoo die je gebruikt te agressief is voor je hoofdhuid. Vermijd bijvoorbeeld ingrediënten waar je hoofdhuid gevoelig voor zou kunnen zijn, zoals alcohol en parfum.
Het eerste wat u moet doen is de hoofdhuid onmiddellijk ontlasten. Dit vermindert de ontstekingshaarden en kalmeert zo de irritatie en vermindert de jeuk. De geïrriteerde hoofdhuid moet ook gereinigd worden en beschermd tegen agressieve invloeden van buitenaf om verdere ontsteking te voorkomen.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.