In de meeste andere (Europese) landen is alcohol wel toegestaan tijdens het rijden. Het gaat om wisselende percentages. Zo mag je in landen als Armenië, Groot-Brittannië en Malta iets meer op hebben, namelijk 0,08 procent. In andere landen als Moldavië, Georgië en Servië mag je 0,03 procent alcohol in je bloed hebben.
Rijden onder invloed
Het maximaal toegestane alcoholgehalte is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor bestuurders die nog geen twee jaar een rijbewijs hebben is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,3 promille. Voor minderjarige bestuurders van elk voertuig geldt een absoluut alcoholverbod.
Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije zijn voorbeelden van landen waar je geen druppel alcohol mag hebben gedronken, voordat je achter het stuur plaatsneemt. Goed om te weten!
In Groot-Brittannië en in Noord-Ierland is het maximaal toegestande alcoholgehalte in het bloed 0,8 promille. In Schotland geldt net zoals in Nederland een limiet van 0,5 promille.
Veilig rijden
In alle staten is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,8 promille. Voor personen jonger dan 21 jaar geldt in alle staten een absoluut alcoholverbod. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
De verkeerswetgeving bepaalt dat rijden (met de wagen, motorfiets, brommer of fiets) vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed strafbaar is. Voor beroepschauffeurs (bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi's, ambulances, …) is de wet strenger. Zij moeten zich houden aan een limiet van 0,2 promille.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
16 jarigen kunnen prima naar Malgrat de Mar!
In deze Spaanse badplaats kun je tot in de late uurtjes feesten. De meeste cafés en discotheken liggen aan de boulevard, maar het hele centrum van de stad is 's avonds levendig. Ook kun je vanuit Malgrat de Mar naar Lloret de Mar.
Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
In Duitsland is dat anders. Daar geldt voor automobilisten een maximum van 0,5 promille, hetzelfde als in Nederland, maar voor fietsers is de limiet 1,6 promille. Dat is grofweg te vergelijken met ongeveer 6-9 glazen alcohol voor een vrouw en 8-14 voor een man.
Je mag in Italië maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Bij een percentage van 0,8 promille of meer, staat je een zware boete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf te wachten. Laat alcohol staan als je gaat rijden!
Het is verboden alcohol te verkopen aan personen onder de 18 jaar in winkels, pubs en restaurants, cafés en in openbare ruimtes. Het gebruik van alcohol in openbare ruimtes is strikt verboden. Houd er rekening mee dat de alcoholtolerantie 0.2 promille bedraagt.
De grens ligt hier op 0,2 promille voor beginnende bestuurders en 0,5 promille voor bestuurders die vijf jaar of langer hun rijbewijs hebben. In de praktijk komt 0,5 promille bij mannen neer op ongeveer twee glazen alcoholische drank in een uur. Bij vrouwen is het iets minder.
Rijden onder invloed
Het toegestane alcoholpromillage bedraagt in Oostenrijk 0,5 promille.
In Istrië moet men voor de Učka tunnel en de Mirna brug tol betalen. Voor de brug naar het eiland Krk moet ook tol betaald worden. Wat is het toegestane alcoholpromillage in Kroatië? De alcohollimiet in Kroatië is 0.5 promille.
PARIJS - Er komt in Frankrijk een verbod op de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren onder de achttien jaar. Tot dusver lag die leeftijdsgrens op zestien jaar, zoals in Nederland.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet.
In de meeste EU-landen – zoals Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië – geldt 18 jaar als leeftijdsgrens voor alle alcoholhoudende dranken.
Portugal kent de meeste dagelijkse drinkers (20,7%). In Turkije (0,5%), Litouwen (0,8%) en IJsland (1,0%) komt dagelijks drinken het minst vaak voor.
Andere weetjes over alcoholgebruik in Europa:
Het percentage maandelijkse drinkers is het hoogst in Litouwen (31,3%), Letland (31,1%) en Cyprus (30,4%). De groep geheelonthouders is het grootst in Kroatië: ruim 38% van de volwassenen hier drinkt nooit.
Per hoofd van de bevolking (let op: vanaf 0 jaar) wordt per jaar 6,5 liter pure alcohol geconsumeerd. Gemiddeld gaat het om 3,0 liter pure alcohol uit bier, 2,5 liter uit wijn en 1,1 liter uit gedistilleerde drank.
Voor beginnende bestuurders geldt in Frankrijk (net als in Nederland) een lager toegestaan alcoholpromillage bij het rijden. Voor gevorderde bestuurders geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,5. Beginnende bestuurders mogen een alcoholpromillage van maximaal 0,2 in het bloed hebben.
Voorbeeld: drinkt een man 3 glazen bier in 1 uur tijd dan heeft hij een promillage van ca.0,6 en duurt het ca. 4,5 uur voordat hij weer helemaal nuchter is. In deze tabel zie je hoeveel UGL overeenkomt met hoeveel promille.