Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
In alle drie de gevallen gaat het om dezelfde verf. De verf wordt namelijk verdund met water. Dit heeft onder andere een (groot) effect op de glansgraad van de verf, die daardoor wat lager is dan die van verf op basis van terpentine. Een groot voordeel van watergedragen verf is de minder grote impact op het milieu.
Bij aquarel maak je namelijk gebruik van speciale aquarel verf die je zelf verdunt met water. Door het te verdunnen met water wordt de verf daadwerkelijk lichter van kleur en substantie en dit zorgt voor prachtige heldere en frisse kleuren.
Talens maakt goede verf, de Rembrandt serie is de professionele kwaliteit, de van Gogh serie is een goede studiekwaliteit. Winsor&Newton, Lucas en Oud-Hollandse zijn stuk voor stuk goede verven. Cotman is de studiekwaliteit van Winsor&Newton, de van Gogh-serie vind ik beter.
Dit is gedroogde, uitgeharde pure aquarelverf. Voeg er een beetje water aan toe en de verf wordt weer vloeibaar. Zo kun je met een nat penseel verf van het blokje halen. En het handige is, het napje droogt gewoon weer op en is de volgende keer klaar voor gebruik.
Met aquarel potloden kun je verschillende technieken toepassen. Zo kun je je tekening eerst opzetten met potloden en deze daarna verwassen door er met een vochige penseel over heen te gaan. Ook kun je eerst het papier nat maken en daarna met een aquarel potlood op het vochtige papier gaan tekenen.
Door een speciale grondering te maken is het mogelijk om te aquarelleren op doek. Aquarelverf gedraagt zich op doek heel anders dan op papier aangezien de verf niet in het doek trekt maar er op blijft liggen. Het drogen van de lagen duurt dus langer als op papier. Ook de werkvolgorde is anders.
5 Een algemene regel is dat je met acrylverf je schilderij opbouwt van donker naar licht, en met aquarelverf van licht naar donker. 6 Aangezien aquarel een transparant medium is, kun je de verf in lagen opbouwen.
Reacties. Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een watergedragen (acrylaat) verf op. Als de verf niet oplost is het een oplosmiddel houdende (alkyd) verf.
Bij je kleurkeuze om water te schilderen met acrylverf is het dus belangrijk om rekening te houden met de achtergrond van de vaas. Water is tenslotte transparant. Houd je ook niet in om kleuren te mengen. Met acrylverf is dit goed mogelijk.
Voor uw buitenschilderwerk wordt vaak alkydverf gebruikt. Dit is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Alkydverf schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”. Alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een sterke geur.
En ook qua kwaliteit moet ik natuurlijk niet te veel van mezelf verwachten. Inmiddels ben ik van goedkope Action acrylverf overgestapt naar Amsterdam acrylverf, wat al iets prettiger werkt. Maar onze Bob schildert met olieverf, dat zo lang nat blijft dat je je schilderij continu gemakkelijk kan blijven bewerken.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
Aquarel effect
Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
Aquarelverf droogt zeer snel. Dit heeft het voordeel dat je snel een afgewerkt beeld in je hand kunt houden. Dit betekent echter ook dat latere wijzigingen moeilijk door te voeren zijn.
Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Ronde penselen zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk. De Chinese penseel wordt ook vaak door kunstenaren gebruikt.
Een aquarelpotlood is een potlood waarin het gemak van een kleurpotlood wordt gecombineerd met het effect van aquarelverf.