Schenk er een biertje of een wijntje met hetzelfde frisse fruit in de neus of de mond bij. Denk aan kriek of een rode wijn op basis van merlot. Chocolade en bubbels doen het ook altijd goed. Kies voor de zoetere varianten, zoals demi-sec of semi-seco en rosé.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Welke drank bij chocolademousse? Kies voor een licht bier of een lichte wijn, want desserts met chocolade zijn best zwaar. Met een vin doux naturel zoals een Banyuls of Maury scoor je altijd. Het zijn lichte zoete wijnen die het bittertje van chocolade niet overstemmen.
Chocolade met kokos matcht goed met een mousserende wijn (Champagne, Cava of Prosecco).
Wijn bij een chocoladedessert
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
Melkchocolade past goed bij Pinot Noir, Merlot en Gewurtztraminer, maar voor een echt perfecte match, probeer het eens met deze: Recioto della Valpolicella: Een zeer zeldzame zoete rode wijn uit dezelfde regio die Amarone produceert in Italië.
Donkere chocolademousse is ook zo'n klassieker. Hier kun je twee kanten mee op: zoek een bier met ook veel chocolade zoals een goede imperial stout of kies juist voor een lichtzuur fruitbier zoals de eerdergenoemde sours om te boosten naar chocolade met fruit!
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Bij een romig dessert als tiramisu passen muscat wijnen en sauternes prima door hun aansluiting op de romige tonen van het dessert. Zoek je juist meer aansluiting bij de koffie denk dan aan wijnen die deze tonen ook hebben zoals Vin Santo, Tawny port of PX-sherry.
We adviseren dan ook volle zoete wijnen die lekker filmend zijn. Denk aan muskat of sauternes. Wat lichtere zoete wijn kan ook, denk aan Portillo Dulce Natural Sauvignon Blanc, hierdoor zal de crème brûlee er wat meer uitspringen en maakt het het geheel wat frisser.
De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Tawny ports worden rijper op de markt gebracht en hebben tonen van gekonfijt fruit, eucalyptus en wat nootachtige aroma's. ZOET: De jongste en fruitigste port van Cálem is heerlijk bij rood fruit en chocoladedesserts. bijvoorbeeld een chocolademousse met vers rood fruit.
Het is altijd lekker om met een toetje te genieten van een glas dessertwijn. Naast het combineren van dessertwijn met ijs, fruit of taart kun je van dessertwijn ook perfect een toetje maken. Een goed voorbeeld van een toetje met daarin dessertwijn verwerkt is de Franse sabayon.
Moscatel Oro is een likeurwijn. Hij wordt gemaakt van de muskaatdruif waaraan alcohol wordt toegevoegd (zoals bij port). De zoete wijn is, koel gedronken (met een ijsblokje), een zoet aperitief maar ook heerlijk bij desserts. De wijn is fluweelzacht met geuren van sinaasappelbloesem en honing.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Lichte fruitbieren smaken erg lekker bij zoete nagerechten. Witbieren bevatten vaak koriander(zaad) en citrus. Daardoor combineren deze bieren erg goed met witte vis, vegetarische gerechten, salades, gevogelte en zoete desserts.
Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft.
De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."
Moelleux is de Franse term voor 'mollig' en verwijst naar zoete witte wijnen die tot 45 gram restsuiker per liter bevatten. Ze worden gemaakt van overrijpe druiven, maar zonder botrytis.
Alcohol toevoegen
Dessertwijnen zijn niet alleen een goede begeleiding bij zoete desserts maar passen ook uitstekend bij pittige kazen. Een klassieke combinatie is met een blauwe kaas zoals Roquefort of Stilton waar de zoetheid van de wijn helpt om de zoute intensiteit van de kaas te verzachten.