Essentiële Oliën zijn niet giftig voor jonge kinderen, maar de toe te dienen dosis die heilzaam is voor hen, is moeilijk te bepalen. De juiste dosis is dus zeer belangrijk. De Essentiële Olie van Citroen, Grove den, Lavendel officinalis en Mandarijn mag in principe gebruikt worden vanaf 3 maand (in de verstuiver).
Lavendel is giftig voor huisdieren, maar niet voor mensen. Ondanks dat het voor ons niet giftig is raden wij aan om goed op kleine kinderen te letten om te voorkomen dat ze de plant in hun mond nemen.
De meest voorkomende giftige kamerplanten
– Alocasia Zebrina, bekend als Olifantsoor. Naast deze planten zijn ook de Narcis, Lelietje-van-Dalen, Hyacint, Amaryllis, Christusdoorn, Sansevieria, Ficus, Lepelplant, Kerstster en Begonia giftig.
We kennen hem allemaal wel: de Mini Pilea Peperomioides – of te wel de Pannenkoekplant. Deze plant is zeer gewild omdat hij snel groeit, en je hem gemakkelijk kunt stekken. Maar belangrijker dan dat: niet giftig voor jouw kleine spruit.
De Monstera is giftig bij inname, voor zowel mensen als dieren. Kijk dus uit dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen.
Kindvriendelijke planten
Ga dan voor de veiligste optie en kies voor planten die niet giftig zijn. Zo zijn de meeste kamerpalmen, zoals de Areca, niet giftig. Ook de bananenplant en krulvaren zijn veilige opties.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Zijn planten op je slaapkamer gezond? We kunnen dus wel stellen dat planten op je slaapkamer gezond zijn. Wetenschappelijk onderzoek onderstreept dit. Planten zijn zuurstof bevorderend, maar verbeteren daarnaast ook de luchtvochtigheid.
Wel zijn oliën van salie, hysop, ceder, eucalyptus en kamfer bijzonder gevaarlijk bij overdosering bij kinderen omdat ze stuipen kunnen veroorzaken.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Zien ze er anders uit dan andere planten? Hebben ze een felle kleur of ruiken ze heel sterk, of voelen ze harig aan? Het antwoord is simpel, maar maakt het niet gemakkelijk: nee, giftige planten zijn onherkenbaar. Alle uiterlijke kenmerken die giftige planten hebben, komen ook voor bij niet giftige planten.
Lavendel is niet giftig voor mensen. Wel zou je allergisch kunnen zijn voor de etherische oliën die de plant bevat. Lavendel is wel giftig voor huisdieren zoals katten en honden. Insecten zijn juist dol op lavendel.
De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit.
Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
Omdat de pitten van kersen cyanide bevat. Kauwen op 2 kersenpitten en doorslikken kan daardoor al je einde betekenen als je pech hebt. Oftewel: niet op kauwen, niet door je smoothie mikken, en gewoon uitspugen die kersenpitten.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Enkele voorbeelden: zeer giftige tuinplanten: blauwe monnikskap (07), doornappel (10), gevlekte aronskelk (11) , goudenregen (05), herfsttijlroos (12), meiklokje (13), oleander (14), papaver (15), taxus (04), cipressen (16), vingerhoedskruid (08)
Een anonieme afperser dreigt ermee onze voeding te vergiftigen met de stof die uit de oleander komt. Dat is een populaire sierplant die je in elk tuincentrum koopt, maar die wel het uiterst toxische 'oleandrin' bevat, een stof die zelfs een hartinfarct kan veroorzaken.
Ja, Hedera is giftig
In het blad en de bessen zit de stof hederagenine.