Twee belangrijke regels. Er zijn twee regels die je tijdens het schoonmaken moet onthouden en dat is de volgorde waarin je schoonmaakt: Werk van schoon naar vies: Begin in je woning met de minst vieze dingen of gedeeltes, bijvoorbeeld de woonkamer. Werk daarna richting de keuken en doe als laatste de wc.
Hoe kun je het beter aanpakken? Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Een schoonmaakplan als voorbeeld is een plan waarin staat wanneer wat schoongemaakt wordt. Er staat vrij gedetailleerd in vermeld wat er precies in een ruimte wordt schoongemaakt, hoe vaak en hoe. Denk bijvoorbeeld aan het stofzuigen van de hal, het afstoffen van de vensterbanken en het schoonmaken van de deuren.
Supermarkten die een schoonmaakplan gebruiken moeten hierin de volgende dingen opnemen: Wat er schoongemaakt dient te worden. Wanneer er schoongemaakt dient te worden. Hoe er schoongemaakt dient te worden.
Door schoonmaakwerkzaamheden regelmatig uit te voeren worden ruimtes continu onderhouden en blijven ze makkelijker schoon. Daarnaast vergroot het ook de levensduur van een gebouw, een vloer of meubels. Uiteraard is het beste argument de hygiëne.
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Hygiënisch schoonmaken wordt ook wel diepte-reiniging of nulmeting genoemd. Hierbij wordt niet alleen alle zichtbare vervuiling schoongemaakt, maar ook alle niet-zichtbare vervuiling. Een goed voorbeeld van niet-zichtbare vervuiling zijn micro-organismen zoals schadelijke bacteriën en schimmels.
Poets systematisch
De logische volgorde om je huis schoon te maken is: eerst afstoffen, dan stofzuigen en vervolgens de vloer dweilen met een goed product, zoals Andy Vertrouwde Allesreiniger.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Er is een gouden regel die je het beste kunt hanteren: maak altijd schoon van boven naar beneden. Daarbij geldt dat je het toilet en de vloer als laatste doet. Er zijn een aantal schoonmaak klusjes die wekelijks moeten gebeuren. Denk aan het bad en de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.
Om bijvoorbeeld ziekteverwekkers in bloedvlekken of om het coronavirus die zich in de hoestdruppels bevinden, weg te krijgen moet u na het schoonmaken óók desinfecteren.