Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Na de scheiding zal het dier aan een van beide partijen worden toebedeeld en is één persoon juridisch eigenaar. Belangrijk is om een belangenafweging te maken. Er zal onderling afgesproken moeten worden wie het huisdier krijgt en ervoor zal zorgen.
Een hond als roerende zaak
Het klinkt een beetje raar als een hond jouw beste maatje is, maar voor de wet is een huisdier een roerende zaak (een object). Juridisch gezien behoort een huisdier daarom tot de inboedel.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
U kunt zelf controleren of de chip van uw hond geregistreerd staat, en zo ja bij welk portaal en op welke naam. Dat doet u door het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl. Het chipnummer staat in het paspoort van uw hond.
Wie kan worden aangewezen als bezitter van een dier wordt geregeld in artikel 3:107 BW. De bezitter is degene die het dier voor zichzelf houdt. Dit zal meestal tevens de eigenaar zijn.
Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten.
Bij dogsharing delen twee of meer mensen een hond terwijl ze niet samen in een huis wonen. Ze zorgen dus allebei een deel van de week voor de hond. Als de hondeneigenaar te weinig tijd voor zijn hond heeft, zorgt de dogsharing partner een aantal uren of zelfs dagen voor hem.
Paarden en honden zijn verplicht officieel geregistreerd. Dingen die kunnen helpen bij het bewijzen van jouw eigendom zijn onder andere: een (geregistreerde) chip of paspoort, bonnetjes van kosten ten behoeve van het dier, verklaringen van getuigen en foto's.
Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Als je hond vermist is, kun je je vermiste dier op hun website registreren, maar ook kan je er aangeven als je juist een zwerver gevonden hebt. Het meldpunt van Amivedi bij jou in de buurt werkt nauw samen met lokale instanties als dierenasiels, de dierenambulance, politie en de gemeente. Dierenbescherming.
Een hond mag je niet verkopen of (gratis) weggeven zonder chip (identificatie) en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID. Een hond verkopen of weggeven zonder chip of registratie is een overtreding.
Wat nu? Je meldt dit via het noodnummer 101 of bij het dichtstbijzijnde commissariaat. Het is belangrijk om de gevonden hond zo goed mogelijk te beschrijven aan de hand van een aantal kenmerken (ras, kleur, geslacht, chip, halsband,...).
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Wettelijk bezien zijn dieren in ons rechtsstelsel (roerende) zaken. Het Burgerlijk Wetboek (BW) gaat in Boek 3 immers uit van de begrippen «goederen» (alle zaken en vermogensrechten) en «zaken» (voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten). Dieren worden niet apart onderscheiden.
De Chinezen beginnen aan het jaar 4717. En dat wordt wereldwijd gevierd, ook in bijvoorbeeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn festiviteiten. Dit jaar is het Jaar van het Varken. Mensen die in dat jaar worden geboren, zouden vriendelijk, loyaal, eerlijk, beleefd en creatief zijn, maar soms ook een beetje naïef.
Dat zijn de volgende criteria: 1) Hoe waarschijnlijk kan de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid (van anderen) worden geacht? 2) Hoe groot is de kans dat door deze niet-inachtneming ongevallen staan? 3) Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn?
Als je hond een stamboom heeft en die staat op jouw naam,dan is dat een eigendomsbewijs.
In ongeveer tweehonderd gemeenten moeten hondenbezitters nog hondenbelasting betalen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 76 euro, 1 euro meer dan vorig jaar. In heel Nederland, inclusief de gemeenten waar hondenbezitters geen hondenbelasting betalen, bedraagt deze belasting gemiddeld 45 euro.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken, waaronder de NDG.