Prednison wordt ook gebruikt als stootkuur die een paar dagen tot weken duurt. U neemt dan elke dag 30 mg tot 80 mg prednison. Binnen een paar uren na start van de behandeling worden uw klachten minder. In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen.
Bij spierreuma krijgt u prednison (of prednisolon). Dit is een sterk medicijn dat de afweer en de ontsteking onderdrukt. Hiermee gaan de klachten meestal snel over. U begint met elke dag 1 pil prednison van 15 milligram.
Prednison tabletten (oraal)
Afhankelijk van de ernst van de behandeling is de dosering gebruikelijk 0,5 tot 1 mg per kg lichaamsgewicht verdeeld over twee tot vier afgiften. Soms is de dosering hoger. Bij voldoende resultaat verlaagt de arts dit geleidelijk tot één dosis per dag of één keer per twee dagen.
Prednison vermindert de klachten van reumatische ziekten. Door dit medicijn nemen ontstekingsverschijnselen zoals pijn, stijfheid en zwelling af. Prednison werkt meestal snel: al na 24 uur kunnen uw klachten verminderen.
Prednison komt in 5 mg, 20 mg en 30 mg in tabletvorm. Aanbevolen dosering is op basis van een volwassen persoon. Startdosering is minimaal 1 tablet en maximaal 12 tabletten per 24 uur. Overschrijding is in bepaalde gevallen toegestaan, wat afhankelijk is van type aandoening.
Prednison wordt vaak toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler. De werking van prednison bij deze aandoeningen is divers: Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen.
Een behandeling van enkele maanden of langer bestaat vaak uit een hoeveelheid tot 20 mg prednisolon per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grotere hoeveelheid prednisolon per dag. Daarna bouwt u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken af tot de onderhoudsdosering.
Bij lage doseringen (10 mg prednison per dag of minder) kúnnen echter ook bijwerkingen optreden. Als u last heeft van bijwerkingen, neem dan contact op met uw reumatoloog of uw huisarts. Stop nooit met het gebruik van de tabletten. Als u prednison gebruikt gaan de bijnieren namelijk minder corticosteroïden maken.
Orgaantransplantaties: u kunt prednisolon levenslang gebruiken. Kanker: meestal slikt u de combinatie gedurende enkele dagen, bijvoorbeeld 5 dagen. Enkele weken daarna start u opnieuw met een periode van enkele dagen slikken. Bijnierziekten (substitutietherapie): u kunt prednisolon levenslang gebruiken.
De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van het soort aandoening die u heeft. Er is sprake van een lage dosis bij maximaal 15 mg prednison per dag. Er zijn ook aandoeningen waarbij u een hoge dosis prednison moet gebruiken, oplopend tot 60 à 80 mg per dag, soms via een infuus toegediend.
Niet iedereen krijgt klachten van het gebruik. Mogelijke bijwerkingen van prednison of prednisolon lees je hieronder. Je weerstand wordt lager. Hierdoor is de kans groter dat infecties ontstaan of kunnen verergeren.
Verhoging van de bloeddruk: uw behandelend arts zal de bloeddruk bij langdurig gebruik van prednison regelmatig meten. Wanneer u al een hoge bloeddruk heeft of andere hart- en/of vaatproblemen heeft (gehad) is het belangrijk dit aan uw voorschrijvend arts te melden.
Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij spierreuma de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor.
Don't - vermijden bij reuma en voeding: eet geen tot weinig worst en vet- en roodvlees. Don't: drink geen tot weinig alcohol. Dit wordt vooral aangeraden bij jicht.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Als u prednisolon gebruikt samen met ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld brufen®, diclofenac, naproxen, meloxicam, etc.) dan zal uw arts of apotheker u adviseren er een maagbeschermer bij te gebruiken om de kans op maagproblemen/maagzweren te verminderen.
Bij inspanning, ziekte of stress geeft de bijnierschors juist een grote hoeveelheid in een keer af. De behandeling met prednison moet ook een dergelijk patroon vertonen: daarom moet u `s ochtends meestal meer prednison gebruiken dan `s avonds en moet u soms bij ziekte of ernstige stress extra prednison innemen.
Gewichtstoename. Tijdens gebruik van prednison houdt uw lichaam vocht vast. U kunt hierdoor in gewicht aankomen. Daarnaast bevordert prednison de eetlust.
Wisselwerking met andere medicijnen
Meer kans op maag- en darmzweren bij gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Paracetamol heeft deze bijwerking niet. Prednison kan de werking van bepaalde vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen verhogen.
Na inname werkt het geneesmiddel binnen enkele uren. Gebruikt voor behandeling van: bepaalde reumatische aandoeningen, darmaandoeningen, hormonale afwijkingen, oogontstekingen, ernstige huidaandoeningen, ernstige overgevoeligheidsreacties, aandoeningen van de luchtwegen en het nefrotisch syndroom.
Je mag alles eten en drinken als je prednison gebruikt. Je kunt gematigd alcohol drinken als je prednison gebruikt. Alcohol beïnvloedt de werking van het medicijn niet. Er treden geen extra bijwerkingen op als je prednison gebruikt en alcohol drinkt.
Waar moet u op letten als u prednisolon gebruikt ? – Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Prednisolon kan de kans op deze bijwerking verhogen.
Stop nooit zomaar met prednisolon als je het langer dan drie weken achter elkaar hebt gebruikt. Het is belangrijk dat je het gebruik van prednisolon langzaam afbouwt, vooral als je het medicijn langdurig gebruikt. Je lichaam is gewend geraakt aan het medicijn.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.