Vanaf 2014 krijgen nieuwe scooters en scooters die worden doorverkocht geen kentekenbewijs meer, maar een kentekencard. Op deze pas staan zowel de gegevens van het voertuig als van de kentekenhouder, informatie die voorheen op de afzonderlijke papieren kentekenbewijzen te vinden was.
Op de nieuwe kentekencard met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Nu staan die op de twee afzonderlijke delen van het papieren kentekenbewijs. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode.
Wat staat er op de kentekencard? Hierop staan de gegevens van het voertuig en van de kentekenhouder. Bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig en uw adresgegevens.
Hoe ziet de kentekencard eruit? De kentekencard vervangt beide delen van het kentekenbewijs. Dus op één card staan zowel de gegevens van het voertuig, als van de tenaamgestelde. Ook is de card voorzien van een chip, waar al deze gegevens ook op staan.
Kentekencard en de tenaamstellingscode of. Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.
Over de tenaamstellingscode
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen.
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw brommer of scooter gaat verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen. Bent u de code (of een deel daarvan) kwijt? Vraag dan bij ons een nieuwe tenaamstellingscode aan.
Heb je een papieren kentekenbewijs dan heb je als het goed is 3 delen. Namelijk: Een breed deel waar alle gegevens van het voertuig op staan.
Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Bent u een deel van het papieren kentekenbewijs, bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs, kwijt? Dan heeft u een geheel nieuw kentekenbewijs nodig.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Een scooter kopen en op naam zetten zonder rijbewijs is dus mogelijk. Op het moment dat je een scooter hebt aangeschaft en op naam hebt gezet, kun je hiervoor een scooterverzekering afsluiten. In Nederland is het wettelijk verplicht om je scooter minimaal WA te verzekeren, of je nu een rijbewijs hebt of niet.
Risico's rijden zonder kenteken
Ook als uw kenentekenplaat is gestolen of als u deze bent kwijt geraakt, krijgt u een boete. Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als u gepakt wordt krijgt u een boete van €140,-. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd of slecht leesbaar is riskeert u een boete, namelijk €90,-.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Een scooter op naam zetten
Om de tenaamstelling van de scooter te veranderen, ga je naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation, RDW-balie of een PostNL-locatie. Als je de scooter verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs.
Verschil tenaamstellingscode en meldcode
Tenaamstellingscode is alleen nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto. De meldcode is alleen nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Tenaamstellingscode vind je in 2 delen: op het tenaamstellingsbewijs en brief van de RDW.
De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Aanvragen nieuwe tenaamstellingscode
Vervelend natuurlijk, maar gelukkig is het gemakkelijk om een nieuwe code aan te vragen via de site van de RDW. Je ontvangt dan direct een nieuwe 9 cijferige code.
Over de tenaamstellingscode
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Het voertuigbewijs is deel 1A (voordien 'deel I') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel bevat álle belangrijke gegevens van de auto, dus de autogegevens, waaronder: A: Kenteken: tekencombinatie zoals die op de nationale kentekenplaat vermeld staat.
Kentekencard en de tenaamstellingscode of. Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht.
Is je inschrijvingsbewijs, of één deel van je tweeledig inschrijvingsbewijs, gestolen of verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte.