hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood.
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
Hoeveel kaas is er nodig? Over het algemeen geldt altijd: beter te veel dan te weinig. Bovendien hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel je erbij serveert. Als je een kaasplankje aan het eind van de maaltijd opdient, ga dan uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon.
hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood.
Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Serveer je de kaasschotel als nagerecht, reken dan 100 gram per persoon. Voor een hoofdgerecht neem je het dubbel van die hoeveelheid. Tenzij het tropisch heet is, haal je de kaas bij voorkeur een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast zodat hij wat op temperatuur kan komen.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af.
Om voldoende broodjes te garanderen, adviseren wij om 2,2 broodjes per persoon te bestellen. Een voorbeeld, u wilt voor 12 personen een harde broodjes lunch bestellen. U bestelt dan 27 broodjes. Indien u ook drinken bij de lunch besteld, dan heeft u de keuze uit 250ml of 1L verpakkingen.
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Zachte en harde kazen afwisselen is een goed idee bij een kaasplank, maar mensen houden soms ook wel eens van een stevige crunch. Die kan je vinden in de noten. Pecannoten, hazelnoten, walnoten, you name it! Uiteraard kan een vers stuk brood ook krokante toetsen geven.
Drie vaak gebruikte vleeswaren voor op de borrelplank zijn: prosciutto, salami en pepperoni. Snijd een paar plakjes van elk en plaats het op het bord. Een keertje zonder vlees? Ja hoor, dat kan zeker.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk.
Denk out of the box met vers fruit. Kies dus niet enkel voor druiven, maar leg wat passievruchten, kiwi, granaatappelpitjes, pruimen, frambozen, blauwe bessen en aardbeien tussen je kazen. Vul aan met gedroogde vruchten zoals dadels, pruimen, abrikozen en vijgen.
Als je maar één wijn wil schenken bij een gemengde kaasplank, ga dan voor een frisse, droge witte wijn indien je de kaas serveert bij de apero. Bijvoorbeeld een weissburgunder, een sauvignon blanc of een grüner veltliner.
Voor een goede mix van smaken is het belangrijk dat je uit iedere categorie één kaas kiest. Er zijn geitenkazen, harde/half harde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen. Een naturel stuk zachte geitenkaas doet het altijd goed op de kaasplank, vanwege de frisheid en het kleine zuurtje dat erin zit.
Zeker zachte kazen als brie, geitenkaas of mozzarella snij je makkelijk met een flosdraad. Leg de kaas op het draad en trek de uiteinden gekruist door de kaas heen voor perfecte plakjes. Gebruik natuurlijk wel flosdraad zonder smaakje om te voorkomen dat de kaas naar pepermunt gaat smaken.
Beschrijving. Deze kaasschotel bestaat uit een tiental kazen. Er wordt 300gr per persoon gerekend.
Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken? Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast.
Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!