Het PAGO is een onderzoek van een bedrijfsarts dat erop gericht is om gezondheidsrisico's van het werk zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het PMO is een aanvullend onderzoek en bestaat uit het verplichte PAGO en het niet-verplichte leefstijlonderzoek.
De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.
Gezondheidsrisico's signaleren met een PAGO (bouwkeuring)
PAGO is de afkorting van Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek en wordt ook wel bouwkeuring genoemd. Met een PAGO signaleren we gezondheidsrisico's en lichamelijke afwijkingen. Het lichamelijk zware werk in de bouw brengt risico's met zich mee.
De kosten variëren van enkele tientallen euro's tot aan ruim honderd euro of meer. Echter, dit valt in het niet bij de kosten voor een zieke werknemer; deze beginnen bij enkele honderden euro's per dag en kunnen oplopen tot meer dan 100.000 euro per medewerker per jaar.
Vrijwillig PMO of verplichte medische keuring
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Hoe vaak moet u een PMO aanbieden? In de Arbowet staat dat u periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan moet bieden, maar niet hoe vaak. In de praktijk adviseert de bedrijfsarts u over hoe vaak een PMO moet plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de risicofactoren in het werk en wat hierover in de cao is vastgelegd.
Wie voert het PAGO uit? Alleen de arbodienst of een gecertificeerd bedrijfsarts mag een PAGO uitvoeren. De werkgever mag dit niet zelf oppakken, hij moet hier dus een arbo-deskundige voor inschakelen. Bedrijfsartsen zijn vaak werkzaam bij een arbodienst, maar werken soms ook zelfstandig.
Wie betaalt de PAGO? Een periodiek medisch onderzoek (een PMO of PAGO) moet volgens artikel 18 van de Arbowet door de werkgever worden aangeboden aan werknemers. De werkgever dient de kosten van dit medisch onderzoek ook geheel te betalen.
Arbo Unie bevordert de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen en maakt organisaties daarmee succesvoller. We willen bereiken dat mensen lekker in hun vel zitten door de veiligheid en omstandigheden waarin en waaronder mensen werken te verbeteren.
Een aanstellingskeuring is een onderzoek naar de fysieke of psychische gezondheid van een sollicitant, als onderdeel van een sollicitatieprocedure.
Als UTA- en bouwplaatswerknemer ontvang je vanaf je 20e jaar elke 4 jaar een uitnodiging voor een DIA. Dat is een Periodiek ArbeidsGeneeskundig Onderzoek (PAGO) met aansluitend hierop een DIA-adviesgesprek. Vanaf 40 jaar heb je naast de 4-jaarlijkse DIA ook recht op een extra tussentijds PAGO.
Wat is een Preventief medisch onderzoek (PMO)?
Het doel hiervan is om vroegtijdig de gezondheidsrisico's op te sporen die met werk te maken hebben. Daarom wordt de inhoud van het onderzoek vastgesteld op basis van de risico's die naar voren komen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
De kerntaak van een arbodienst is werkgevers te ondersteunen bij hun arbeidsomstandighedenbeleid en verzuimbeleid. Daarvoor heeft de arbodienst vier kerndeskundigen in huis: een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeid- en organisatiedeskundige.
ArboNed is de beste dienstverlener van 2021 in de categorie arbodiensten. Dat meldt de MT1000. De MT1000 is het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland.
Het werken met een arbodienst is verplicht. Iedere werkgever in Nederland moet volgens de Arbowet passende zorg aan zijn medewerkers bieden, zieke medewerkers begeleiden en ze goed voorlichten over arbeidsrisico's. Ook al heb je maar 1 werknemer in loondienst met een 0-urencontract, dan is een arbodienst verplicht.
Een beleidsverklaring is vanuit de norm verplicht. Als het goed is, bevat de beleidsverklaring de kritische punten van het strategische beleid en biedt het een kader voor het opstellen van doelstellingen.
De werkgever stelt het arbobeleid op in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging, vakbonden). Dit Arbobeleidsplan vormt een overkoepelend overzicht van afzonderlijke arbomaatregelen die de de uw organisatie kan nemen.
Wil jij je opgeven voor een arbeidsomstandighedenspreekuur, maar weet je niet bij welke arbodienst je werkgever is aangesloten? Vraag dat dan na bij je HR-adviseur of de Ondernemingsraad. Zij kunnen je verder helpen.
Waarom een PMO? Het PMO is een instrument om de gezondheid van werknemers periodiek te onderzoeken. Daarnaast worden arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het PMO waardevol omdat het bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.
Werkgever en de ondernemingsraad (of Personeelsvertegenwoordiging) zijn actief bij het opstellen en uitvoeren van het PMO betrokken. Zij bepalen, samen met de bedrijfsarts, de inhoud van het PMO en acties die in het bedrijf worden uitgevoerd.
Om te beginnen staat PMO voor 'project management office'. Een Project Management Office is een afdeling binnen een organisatie die zich richt op de ondersteuning en sturing van projecten, programma's en portfolio's.
Deze risico's worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wanneer we uitgaan van een basis PMO, dan houdt dat in dat het PMO de algemene gezondheid en de mentale gesteldheid onderzoekt. Deze basiselementen kosten al snel tussen de 80 en 200 euro per werknemer.
Er worden verschillende soorten apen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden er proeven gedaan op klauwaapjes, resusapen en java-apen. In totaal worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 200 dierproeven gedaan op apen.