Wetenschappers zagen dat een kat tijdens zijn val verandert in een soort wokkel. Eerst draait zijn kop naar opzij. Dan draaien het voorste deel van zijn lijf en zijn voorpoten bij, terwijl zijn achterlijf juist een beetje de andere kant op zwiert.
Nu kan men daar niet uit afleiden dat 90 procent van de katten een val van om het even welke hoogte overleven. Ten eerste was de gemiddelde hoogte 'maar' 5,5 verdiepingen, wat niet genoeg is voor een kat om haar eindsnelheid te bereiken. Die halen ze pas bij een val vanop 12 of 13 verdiepingen.
Dierenartsen uit die stad hadden 132 meldingen geturfd van katten die ten minste vanaf de tweede verdieping van een gebouw waren gevallen. Gemiddeld hadden de dieren 5,5 etages langs zien schieten, één dier zelfs 32. Ongeveer 90 procent overleefde de val, waaronder ook de kat die was neergestort vanaf de 32ste.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Als een kat plotseling agressief gedrag gaat vertonen, zeker bij aanraking, dan kan het zijn dat de kat pijn heeft. Het is dan het beste om de kat medisch te laten onderzoeken. Straf de kat nooit en houdt voldoende afstand tot de kat onderzocht kan worden.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Mijn kat vermagert. Ongewild afvallen kan het gevolg zijn onvoldoende eten, maagdarmproblemen, suikerziekte, schildklierproblemen, ontstekingen en tumoren. Vaak hebben katten een dikkere vacht, wat de vermagering camoufleert. Tijdig ingrijpen kan erger voorkomen.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Normaal kan een kat een val van een trap wel overleven. Zelfs bij het vallen op het hoofd maar dan zou je een externe wond verwachten. Als je het echt wilt weten zou de dierenarts nog een autopsie kunnen doen.
Katten springen niet van het balkon of dakterras, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor ze vallen. En hoewel katten vaak “op hun pootjes” terecht komen, betekent dit helaas niet dat ze altijd zonder problemen een val doorstaan. Laat uw kat na een val altijd nakijken door de dierenarts.
Een schutting van 2 meter of meer is geen probleem voor een kat. Zeker als het hout is sprong nagels in het hout en klimmen.
Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen. Zo wordt het onmogelijk voor jouw kat om over de schutting, de muur of het hek heen te klimmen. Dit is eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat binnen jouw tuin blijft.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Een stervende kat zal een aantal lichamelijke mankementen vertonen. Ook merk je het vaak aan het gedrag. Zo zal een kat tegen het einde van zijn leven zich meer gaan afzonderen. Ook gaan veel van deze dieren steeds minder eten en drinken, totdat ze helemaal niks meer binnenkrijgen.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Een kat wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Maar katten die de hoge leeftijd van 20 jaar bereiken zijn geen uitzondering. Om een goed beeld te krijgen van de leeftijd van onze katten wordt vaak een vergelijking gemaakt met mensenjaren.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.