Blijf leuke dingen doen. Als je last hebt van heimwee ben je misschien geneigd om je wat terug te trekken, maar het is erg belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Zoek je nieuwe vrienden op, breng tijd door met je gastfamilie en trek er op uit in je nieuwe woonplaats. Breng routine in je dag.
Gelukkig gaat heimwee in veel gevallen vanzelf over. De meeste mensen raken na verloop van tijd aan hun nieuwe omgeving gewend en gaan zich er thuis voelen. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om dat proces te versnellen.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.
Als je heimwee hebt, voel je je vaak ineens naar en ongelukkig wanneer je je in een vreemde omgeving bevindt. Je voelt een (zeer) sterk verlangen naar huis, naar personen en dingen van thuis. In gedachten lijkt alles thuis beter te zijn. Je kunt bijna niet stoppen met aan je vertrouwde omgeving te denken.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Heimwee, een overweldigende emotie
Heimwee moet je niet bagatelliseren. Het is ellendig en letterlijk ziekmakend. Niet altijd is er de mogelijkheid er om terug te gaan naar waar je vandaan kwam. Ben je met vakantie, dan komt aan je lijden wel een eind, als lijkt dat eindeloos lang te duren.
Probeer er eens met iemand over te praten, zoals een goede vriendin of een vertrouwenspersoon. Kom je er niet uit? Bespreek het dan met je huisarts of psycholoog. Het is daarnaast ook goed om het huis weer in een sfeer te krijgen waar JIJ blij van wordt.
Maar je kind kan ook aanleg hebben voor heimwee en dat is erfelijk. Ook een strakke gezinsstructuur kan heimwee veroorzaken of verergeren. Heimwee kan ook een gevolg zijn van heftige situaties, bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing.
Wanneer je een sterke heimwee ervaart, kun je er ziek van worden. Heimwee verbindt verlangen met gevoelens van verdriet maar soms ook met andere gevoelens zoals onrust, ongedurigheid of rusteloosheid. Heimwee is de combinatie van een blij verlangen en een verdrietig gemis.
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
Het langdurige proces van verhuizen is emotioneel moeilijk vanwege de kosten in tijd en geld, maar met name vanwege stress. Verhuisstress is zelfs een bekend begrip geworden. Vrijwel alles verandert ineens.
Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit 4 'eigenschappen': terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze 4 eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het 'warme gevoel' dat we thuis voelen noemen.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Heimwee, van heim (archaïsch woord voor woonplaats, huis) en wee (archaïsch woord voor pijn) is het pijnlijke gemis van thuis, het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Het speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie.
Bedenk wat ze kan doen als het even pittig is: muziek luisteren, er even over praten, iets leuks doen met papa of mama, dvd'tje kijken, discodansen…. Iets meenemen van de ouder die er niet is (T-shirt, foto…) Voor elke dag een kleinigheidje en/of briefje om open te maken (kan zij ook voor jullie doen).
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.
Het durft niet bij vriendjes te spelen of te logeren. Uw kind is bang dat er iets ergs gebeurt als u niet in de buurt bent. Het is bijvoorbeeld bang dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt. Uw kind wordt verdrietig, heel stil of juist heel boos als het toch ergens alleen heen moet of als u weg gaat.