Via zandlopers en allerlei andere mechanismen werd uiteindelijk het mechanische slingeruurwerk uitgevonden. Vanaf dat moment was de tijd met enige nauwkeurigheid te meten. De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw.
Vele duizenden jaren geleden bepaalde de mens de tijd op basis van de zonnestand. Maar de mensen wilde de tijd nog veel nauwkeurig weten. Er werd ijverig gewerkt aan een instrument om de tijd te bepalen en zo werd de eerste klok uitgevonden. De Chinezen vonden 5000 jaar geleden de eerst uit.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York.De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Het eerste digitale horloge die in meerdere oplages werd geproduceerd was een zakhorloge uit 1890 en werd gemaakt door horlogemaker Joseph Pallweber voor het Zwitserse Cortebert.
De uitvinder van het slingeruurwerk is Christiaan Huygens. Hij verkreeg het patent op het slingeruurwerk in 1657. Huygens deed proeven met de uurwerkslinger in de Oude kerk van Scheveningen; vandaar dat het de Scheveningse slinger wordt genoemd in uurwerkmakerskringen.
In het verleden waren uitvinders vaak persoonlijkheden wier reputatie algemeen en blijvend is, zoals Johannes Gutenberg, Nikola Tesla, Christiaan Huygens, Thomas Edison, Isambard Kingdom Brunel of Rudolf Diesel.
de gewichten van een koekoeksklok zijn verbonden met de kettingen van de klok. het uurwerk zet de hendels aan, wat er voor zorgt dat de klok kan bewegen en de tijd nauwkeurig kan weergeven.
Heel lang geleden wisten mensen hoe laat het was door te kijken naar de stand van de zon, dat was hun versie van een klok. Zo wisten de mensen vroeger wanneer ze wakker moesten worden en wanneer ze moesten slapen, ook wisten ze zo wanneer ze moesten eten. Later kwam er een soort klok, de zogenaamde zonnewijzer.
Op het Noordelijk halfrond beweegt de zon van links naar rechts. De zon gaat links (in het oosten) op en gaat rechts (in het westen) weer onder. Omdat de wijzers van een klok zo gemaakt zijn dat ze de beweging van de zon in de lucht volgen, bewegen de wijzers van links naar rechts, via de bovenkant van de klok.
Hoe werd tijd vroeger berekend? Door de zon, de maan en de sterren te bestuderen, bepaalden mensen vroeger welk moment van de dag het was en in welke tijd van het jaar ze leefden. Dat was bijvoorbeeld handig voor de landbouw; om op de juiste tijd te kunnen zaaien en oogsten.
Hij presenteert het programma sinds 2004 en gaat al 19 seizoenen mee. Hij werd wel in 2021 twee afleveringen vervangen door Bart Cannaerts, omdat Van Looy een coronabesmetting had opgelopen.
Bovendien zorgt de klok, ook wel de circadiane klok, dat onze lichaamsprocessen in de tijd netjes op elkaar aansluiten. Het orgaan genereert een ritme met een omlooptijd van ongeveer 24 uur en regelt niet alleen onze slaap-waakcyclus, maar ook lichaamsprocessen zoals bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Een digitale klok geeft de uren en de minuten, en soms ook de seconden, als getallen weer. De uren kunnen als de getallen van 0 t/m 23 worden getoond, of als de getallen 1 t/m 12 in navolging van de analoge klok, maar dan met de toevoeging AM voor vóór de middag of PM voor na de middag.
Je hebt een digitale klok die in vier cijfers de uren en de minuten aangeeft, bijvoorbeeld 07:45 (kwart voor acht 's ochtends) en 19:30 (half acht 's avonds). Sommige tijdstippen geven een palindroom van vier cijfers (heen en weer hetzelfde), bijvoorbeeld 05:50 en 23:32.
De klok als religieus middel
De eerste klokken, die enkel in staat waren om uren aan te geven, werden in kloosters geplaatst zodat monniken op gezette tijden konden bidden. Er wordt verondersteld dat de klok in de kathedraal van Salisbury uit 1386 de oudste nog tikkende klok ter wereld is.
Het uurwerk is er altijd voor gemaakt om met de wijzers van de klok mee te draaien, alle onderdelen die erin zitten zorgen ervoor dat het één kant op draait. Als je daar tegenin draait is dat een tegennatuurlijke beweging', aldus klokkenkenner Van Everdingen.
Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur teruggezet, en daarmee is de zomertijd voorbij. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht en te laten besparen op elektrische verlichting.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
Standaardtijd. Vroeger gebruikte men Greenwich Mean Time (GMT) als standaardtijd. Deze standaard is gebaseerd op de stand van de zon in Greenwich, London. In GMT is 12:00 uur 's middags gedefinieerd als het moment waarop de zon gemiddeld, gedurende een jaar, op z'n hoogst staat.
In de lente, op de laatste zondag van maart, zetten we de klok één uur vooruit naar de zomertijd.Dat doen we om 2.00 uur 's nachts. In de herfst, op de laatste zondag van oktober, zetten we de klok één uur achteruit naar de wintertijd. Dat doen we om 3.00 uur 's nachts.
Als de klok op twee meter hoogte aan de muur gehangen wordt, loopt de normale uitvoering 8 dagen. Vaak hangt men deze wat lager, zodat hij maar 6,5 of 7 dagen loopt. Er zijn ook 'maandlopers' die een tandwiel meer hebben en zwaardere gewichten (8 tot 10 kilo).
Bij een stoelschippertje kan de slinger aan de zijkant van het uurwerk zitten. Beide uurwerken hebben een horizontale spillegang met een vaste slinger. De naam “schippertje” zou er op kunnen wijzen dat deze uurwerken voor de binnenschippers gemaakt zijn.
De Westminsterslag is de beroemde viertonige melodie die als wekkering klinkt uit de klokkentoren van het parlementsgebouw in Londen. Na de wekkering op het hele uur wordt op de klok Big Ben het aantal uren geslagen.