Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
Hout met 20% vocht is droog genoeg om te stoken. Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Vurenhout is goed te bewerken, het is niet zwaar, het heeft een goede sterkteklasse en is makkelijk te schilderen door zijn lichte kleur. Het is daarnaast ook een relatief goedkope houtsoort.
In een houtkachel mag u enkel brand- en stukhout met een vochtigheid van < 20% verbranden. Zaagsel, chemisch behandeld hout, verlijmd hout, snoeiafval en huishoudelijk afval zijn verboden.
Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen, zoals chloorverbindingen, PAK's en zware metalen vrijkomen.
De verbranding van volgende afvalstoffen in houtkachels is niet toegelaten: houtafval o.a. chemisch behandeld en verduurzaamd houtafval, verlijmde houtsoorten zoals MDF, OSB, multiplex …
Welke boom levert vurenhout? Het is afkomstig van de fijnspar, ook bekend als Picea abies. Deze boomsoort is een naaldboom die behoort tot de dennenfamilie. De fijnspar is wijdverspreid in Europa en komt ook erg veel voor in Nederland.
Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger.Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Beste hout om mee te stoken
U kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, bijvoorbeeld van de Beuk, de Es, de Haagbeuk of Fruitbomen. Deze houtsoorten branden lang en zorgen voor mooie vlammen. Ook snoeihout kan, mits het droog genoeg is, een uitstekende brandstof voor uw houtkachel zijn.
Dit houtsoort wordt vaak gebruikt als aanmaakhout. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de kachel of open haard, wordt het gebruik van vurenhout afgeraden. Wanneer je vurenhout gebruikt als haardhout, vergroot je de kans op vervuiling van het rookkanaal.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Haardblokken zijn ongeschikt.Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
De gemeente kan in het omgevingsplan regels stellen voor het stoken van hout aan huis, als milieubelastende activiteit. Met als doel om negatieve effecten op de leefomgeving te beperken. Het kan daarbij gaan om het gebruik van een kachel of open haard binnenshuis.
De top van de schoorsteen moet uitsteken boven alle binnen 15 meter aanwezige obstakels. De minimum-hoogte van het rookkanaal boven het dak moet wel ongeveer 1 meter zijn, in elk geval 50 cm boven de borstwering om de valwinden tegen te gaan. Maar, zoals gezegd, ook de omliggende bebouwing speelt een rol.
Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is. Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten. Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt.
Noord-Europees vurenhout of nordische fichte is een van de meest voorkomende houtsoorten voor sauna's, dankzij de lichte kleur, aangename geur en uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Het hout is zacht en licht, waardoor het gemakkelijk te bewerken is.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.