Van een gebrekkig product bij een koopovereenkomst, c.q. non-conformiteit bij een product, is sprake wanneer deze niet de eigenschappen bezit, die hiervan op grond van deze koopovereenkomst mochten worden verwacht. Wanneer dit al bij een normaal gebruik niet kan, is de non-conformiteit een gegeven.
Naast het recht om de koopovereenkomst in geval van non-conformiteit te ontbinden, heeft de koper tevens het recht om de prijs te verminderen. Wel moet de prijsvermindering in verhouding staan tot de mate van afwijking van het product.
Betekenis non-conformiteit : De gekochte producten voldoen niet aan wat vooraf is gecommuniceerd naar de klant. Betekenis wettelijke garantie : Dit is de garantie dat wanneer het product niet voldoet aan de overeenkomst, dat je recht hebt op reparatie of vervanging.
Non-conformiteit betekent dat een zaak niet de eigenschappen heeft die van de zaak mochten worden verwacht op grond van een koopovereenkomst. De eisen die aan een zaak/product mogen worden gesteld zijn afhankelijk van de aard van de zaak en de mededelingen van de verkoper.
Ingeval de koper van een tweedehands auto kan bewijzen dat er al op het moment van de koop gebreken aanwezig waren, is er sprake van 'non-conformiteit'. Mogelijke gevolgen van non-conformiteit zijn ontbinding van de koopovereenkomst door de koper of een vordering tot herstel van de gebreken.
Non-conformiteit volgens de wet
Hier wordt mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan. Als blijkt dat het product wat je hebt gekocht niet de eigenschappen bezit die je had mogen verwachten, kan er sprake zijn van non-conformiteit.
Ontbinding. Ontbinding naar aanleiding van een non-conforme zaak is alleen mogelijk indien herstel of vervanging van de gekochte zaak onmogelijk is. Het gebrek moet echter wel aanzienlijk genoeg zijn om algehele ontbinding te rechtvaardigen. Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op.
non-conformiteit (tekortkoming)
Er is een tekortkoming in geval van non- conformiteit, inhoudend dat de door de ver- koper aan de koper geleverde zaak niet aan de koopovereenkomst beantwoordt (vgl. art. 7:17 lid 1 BW).
Wanneer producten worden verkocht en geleverd moeten die voldoen aan de contractuele afspraken en geschikt zijn voor het normaal gebruik waarvoor het bestemd is. Zo niet, dan zal er sprake zijn van non-conformiteit bij een product.
Non-conformiteit is een bijzondere regeling van het algemene beginsel terzake 'wanprestatie voor koopovereenkomsten'.
Conformiteit is een begrip uit het consumentenrecht. Het houdt in dat een gekochte zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Is daar geen sprake van, dan is de zaak non-conform. Conformiteit betekent dan ook 'in overeenstemming zijn met'.
Op de verkoper rust de verplichting dat de zaak die wordt afgeleverd moet beantwoorden aan de overeenkomst.De koper moet krijgen wat hij op basis van de overeenkomst mag verwachten. Dat wordt conformiteit genoemd. Als de zaak echter niet beantwoordt aan de overeenkomst, dan is er sprake van non-conformiteit.
Als consument heb je extra rechten, die je niet hebt als je een product koopt van een particulier. Je hebt als consument dus extra juridische bescherming. Soms ben je ook een consument als je een tweedehands product koopt. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweedehands auto bij een bedrijf.
Koop versus consumentenkoop
Zowel consumenten als niet-consumenten kunnen producten kopen. Als een consument een product koopt van een professionele wederpartij, zoals bij een winkel, dan noemen we dit een consumentenkoop. Als een niet-consument een product koopt van een wederpartij, noemen we dit een koop.
Wat zijn de plichten van de koper (consument)?
De koper dient de koopprijs te betalen bij ontvangst van het product, tenzij anders is afgesproken. De koper dient de zaak te aanvaarden indien de zaak conform het gekochte is en geen zichtbare gebreken vertoont en hij dus niet beklaagt over de non-conformiteit.
De mededelingsplicht weegt dus zwaarder dan de onderzoeksplicht.
Ontbind de overeenkomst
Reageert de andere partij ook niet op jouw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kun je de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin je aangeeft de overeenkomst te ontbinden.
Indien goederen gebreken vertonen („conformiteitsgebrek”), heeft de consument het recht op de volgende remedies: de keuze tussen reparatie en vervanging van de goederen, zonder kosten, binnen een redelijke termijn en zonder grote ongemakken.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Voor verborgen gebreken die binnen vijf jaar na aankoop ontdekt worden, kan de verkoper – en in sommige gevallen de vastgoed expert (Makelaar, Aankoop makelaar, Hypotheekadviseur) – nog aansprakelijk gesteld worden.
Hoe kan u dit doen? Dit kan u doen aan de hand van foto's, doch de beste en meest geloofwaardige manier om het gebrek aan te tonen is door een deskundige aan te stellen dewelke de zaak zal onderzoeken en omtrent zijn bevindingen een gemotiveerd verslag zal overmaken.
Als een geleverd huis niet geschikt is voor normaal gebruik, dan is de verkoper in principe aansprakelijk voor de gebreken die dat normaal gebruik verhinderen. De wet maakt echter een uitzondering voor gebreken die bij een koper bekend waren of bekend hadden kunnen zijn.