Turkse appelthee is niet alleen lekker, maar geeft je ook vitamina A en kalium als je hem drinkt. Niet alleen lekker, maar ook gezond. Turkse appelthee fruitthee wordt het hele jaar door gedronken, maar het meest in de namiddag of na de maaltijd als afsluiter.
Schep suiker in de thee
Minstens twee suikerklontjes op z'n Turks, maar als dat je teveel is voeg je er voor de smaak in elk geval eentje toe.
Met een samowar wordt een grote hoeveelheid theebladeren gekookt in een kleine hoeveelheid water, waarmee een sterk thee-extract wordt geproduceerd. Door het aan te lengen met warm water ontstaat drinkbare thee.
Deze Mevlana-thee is een van de meest geprefereerde theeën omdat hij geurig en geschikt is om te blenden en het is gemakkelijker te drinken zonder suiker dan andere zwarte theeën.
Turkse theecultuur
Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking. Daarom bieden Turkse mensen na elk argument of elke harde discussie elkaar thee aan om te kalmeren en als een symbool van vriendelijkheid, gastvrijheid en vriendschap.
Wacht ongeveer 15 minuten zodat thee is gaan trekken, hiervoor moet je wel de samowar op laag vuur/warmte zetten. Neem een Turkse theeglas en vul het glas tot de helft met thee, let op gebruik een theezeef hiervoor en giet daarna de gekookte water tot het glas vol is.
Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Omdat deze thee zo vol van smaak is en te sterk is om te worden geserveerd in een groot theeglas, wordt het altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Schep de gewenste hoeveelheid thee in je theepot (of in het filter voor je theepot). Zelf gebruik ik op ongeveer 800 ml water 2 volle eetlepels zwarte thee en een halve eetlepel early grey thee.
Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid, het is een geweldige antioxidant. Houdt het cholesterolniveau in je bloed onder controle, vermindert het risico op kanker en dient als pijnstiller voor hoofdpijn.
Het Turkse woord voor thee is Çay, afgeleid van het Chinese woord voor thee, Chá. Bijna alle Turken drinken zwarte, sterke thee, liefst zo heet mogelijk en uit kleine tulpvormige glaasjes. De meesten houden van mierzoete thee.
Thee, een warme drank met minstens 5000 jaar geschiedenis, kwam een beetje laat maar volledig in de Turkse cultuur. Hoewel het voor buitenlanders misschien lijkt dat Turkse mensen populair zijn met de Turkse koffie, is Turkse thee veel meer ondergedompeld in de Turkse cultuur.
Turkse thee wordt traditioneel bereid in een zogenaamde çaydanlık (spreek uit als tjajdanluk). Dit is een tweedelige theepot die bestaat uit een grotere en een kleinere pot. De kleinere theepot zet men dan boven op de grotere. In de bovenste pot gaat losse thee en een klein beetje water.
Appelthee heeft een lichte, aangename fruitige smaak. Het is niet alleen een lekkere thee, appelthee is ook nog eens een gezonde manier om vitamine A en kalium binnen te krijgen. Niet alleen lekker, ook gezond dus. Oh bijna vergeten, appelthee smaakt heerlijk tijdens een kille herfstdag!
Bazaaro heeft online en in haar winkel een groot assortiment Turkse Thee. O.a. de Dagadan Appelthee, Turkse Appelthee, Abrikozen Thee. Turkse thee is een vorm van zwarte thee die gezet wordt met behulp van een samowar of met een Çaydanlık, een dubbele theepot.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
Gemiddelde Turk drinkt 1300 kopjes thee per jaar; Turken zijn 's werelds grootste theedrinkers -
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).