Instellingen voor portretfotografie
Het belangrijkste bij portretfotografie is je diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde, zo tussen F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond.
Een goed portret staat of valt met het juiste licht. Gebruik bij voorkeur zacht, diffuus licht. Zo voorkom je harde schaduwen die rimpels benadrukken en van de neus een slagschaduw maken. Zacht licht krijg je door je lichtbron groter of indirecter te maken.
Een lens voor portretfotografie heeft meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Deze lens is voorzien van een lichtgewicht constructie en 5-stops beeldstabilisatie voor perfecte portretfotografie vanuit de hand.
Tips voor scherpstellen
Bekijk hoe je het het AF-veld kunt veranderen. Zet het focuspunt in het midden. Stel scherp met het middelste focuspunt op het belangrijkste deel (wat je scherp wilt hebben) van de foto. Blokkeer / dus laat de ontspanknop niet los / draai de camera naar de gewenste compositie en “klik”.
Bij volwassenen hebben de lees- en/of focusproblemen meestal andere oorzaken dan bij kinderen. Bij volwassenen (40 jaar en ouder) ontstaan lees- en focusproblemen meestal doordat het accommodatievermogen van de ogen minder wordt. Vaak ontstaan de klachten door een onderliggende brilsterkte (hypermetropie).
Het aantal scherpstelpunten kan per camera variëren van 9 tot wel meer dan 60. Bij de moderne mirrorless camera kan dat aantal zelfs oplopen tot meer dan 5000 (Canon EOS R) .
Een lens die diversiteit en functionaliteit biedt, het bereik maakt de 24-70 mm lens een opmerkelijke metgezel voor een breed scala aan fotoshoots. Van groothoekopnamen tot close-upportretten en alles daartussenin, deze lens is er een waar veel fotografen meteen voor springen.
Het grote voordeel van primelenzen is dat ze lichtgevoeliger zijn. Het diafragma is veel groter en zorgt voor een kleinere scherptediepte. Daarnaast is de algemene beeldkwaliteit beter omdat de lens geoptimaliseerd is voor een specifieke brandpuntsafstand.
Een sprekende portretfoto blijft je aandacht vasthouden en is een prachtige manier om de persoonlijkheid of een moment van een persoon of kind vast te leggen. Bij het maken van een goede portretfoto zijn er allerlei dingen waarop je kan letten. Zo ook de keuze voor de portretlens.
Probeer in ieder geval niet stiekem mensen te fotograferen. Maar benader ze met een glimlach en een praatje, dat kan ook in gebarentaal. Maak duidelijk dat u graag een foto wilt maken en pas na toestemming gaat u aan de slag. Laat ook altijd het resultaat zien, dat kan goed met uw digitale camera.
Een professionele fotograaf weet iedere keer weer exact de foto zo te krijgen als hij of zij deze voor ogen heeft. En kan dit iedere keer zonder al teveel moeite reproduceren. Een pro-fotograaf weet hoe licht werkt en kan dit vastleggen. Ook weet deze fotograaf hoe een setting kan worden opgezet.
Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen.
Alles scherp in beeld willen hebben
Met een klein diafragma wordt een kleine diafragmaopening bedoeld en een groot f-getal. Nu denk je dat je een kleine diafragmaopening moet kiezen van f 16 of f 22 voor de meeste scherpte. Dat is niet zo. De meeste scherpte krijg je door je diafragma tussen f 8 en f 11 in te stellen.
De Tv-stand gebruik je wanneer de sluitertijd bepalend is voor de foto. Bijvoorbeeld wanneer je een kind of dier wilt fotograferen wat snel beweegt. Door de Tv-stand te gebruiken voorkom je dat je onderwerp bewogen op de foto staat. Ook wanneer je (van statief) een lange sluitertijd wilt, is de Tv-stand ideaal.
Soorten portretten
Meestal is herkenbaarheid van het gezicht het belangrijkst. Een portret waar twee personen op zijn afgebeeld wordt een dubbelportret genoemd, een met meer dan twee personen een groepsportret. Als een kunstenaar een portret van zichzelf maakt, wordt het een zelfportret genoemd.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Een primelens is een camera-objectief met een vaste brandpuntafstand. Dus zonder zoommogelijkheid. Een prime lens heeft een hoge kwaliteit en geeft beter beeld dan zoomlenzen. Voorbeelden van veelgebruikte primelenzen zijn de 35mm of 50mm lens.
Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.
Aangezien het meestal de bedoeling is om het landschap volledig scherp weer te geven, heb je voldoende scherptediepte nodig. Stel daarom de camera in op de diafragma voorkeuze stand (A(v)) met een diafragma tussen f/11 tot f/14.
Lenzen voor full frame camera's hebben een EF-vatting. Deze lenzen benutten de volledige grootte van de sensor. Omdat deze lenzen gemaakt zijn voor een grote full frame sensor, passen ze ook op een kleinere APS-C sensor. Je herkent Canon lenzen voor full frame spiegelreflexcamera's aan het rode bolletje op de lens.
Kies een redelijk klein diafragmagetal (f. 5.6 of f/4) om voldoende licht door te laten. Hoe hoger het diafragmagetal, hoe kleiner de opening is. Zorg wel voor een snelle sluitertijd, anders wordt de sensor te lang blootgesteld aan het licht.
Men neigt om direct het middelste punt als scherpstelpunt te kiezen. Dit is een logische keuze, want dit scherpstelpunt is in veel gevallen het gevoeligste van alle AF punten. De hoeveelheid scherpstelpunten van de camera maken in dat geval niet uit.
AF-veldstand kan worden geselecteerd door op de AF-standknop te drukken en aan de secundaire instelschijf te draaien totdat de gewenste instelling wordt weergegeven. AF-veldstand wordt in het bedieningspaneel en in de zoeker getoond. Alleen het actieve scherpstelpunt wordt in de zoeker weergegeven.