Met een vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Let op! Met een vrachtauto rijbewijs C mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten.
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
De vakbekwaamheid is een aanvulling op het rijbewijs. Dit is verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D, vrachtwagen, autobus en autocar. U moet om de vijf jaar een nascholing volgen.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als een van de volgende punten voor u van toepassing is: U bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs maximaal 45 km/uur mag rijden.
Een rijbewijs in de categorie C of D is maar 5 jaar geldig. Na die periode moet u opnieuw een medisch onderzoek ondergaan en kunt u uw rijbewijs al dan niet verlengen, eventueel met voorwaarden of beperkingen. Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u een nieuw exemplaar aanvragen.
Deze nascholing is een cursus en geen examen. U kunt dus niet zakken voor code 95.
– Code 100 betekent dat je een rijbewijs hebt voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt ook onder privé-gebruik. – Code 101 geeft aan dat je een rijbewijs hebt voor beperkt beroepsmatig gebruik. Dit rijbewijs geldt maximaal 4 uur per dag.
Het verschil tussen rijbewijs C en C1 is dat u met het rijbewijs C alle vrachtwagens (zonder aanhanger) mag besturen en met het rijbewijs C1 elke vrachtwagen met een toegestaan maximaal gewicht van 7.500 kilo.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Opleiding met vakbekwaamheid: 12 uur rijles: 1296,00 EUR. Examenbegeleiding proef manoeuvres en basiskwalificatie: 240,00 EUR. Examenbegeleiding proef openbare weg: 285,00 EUR.
Alleen door het CBR erkende opleidingsinstituten met gecertificeerde cursussen mogen nascholing voor de code 95 verzorgen. Het CBR is aangewezen om deze erkenning en certificering af te geven. Ook registreert het CBR verklaringen van nascholing voor chauffeurs die aan de nascholingsplicht hebben voldaan.
zonder code 95
Wil je met een eigen voertuig waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt de weg op – bijvoorbeeld om een mooie camperreis te maken? Of een lichte vrachtauto besturen bij de brandweer of ambulance? Dan is het halen van rijbewijs C1 zonder code 95 een must!
Met rijbewijs C kun je met iedere vrachtwagen de weg op. Ook is het toegestaan om een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan de vrachtwagen te koppelen. Is het gewicht van de oplegger of aanhanger zwaarder? Dan heb je een CE rijbewijs nodig.
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.
U moet minimaal 17 jaar oud zijn. Module 1 moet zijn behaald. De uitslag van het examen is twee jaar geldig.
In het bezit zijn van een C-rijbewijs is een harde eis.Zonder C-rijbewijs is het niet mogelijk om een ambulance te besturen.
Geschikt rijbewijs voor camper
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Code 10 Aangepaste versnellingsbak
Mag u vanwege uw medische situatie alleen in een automaat rijden? Dan krijgt u code 10.02 op uw rijbewijs. Wanneer u er zelf voor heeft gekozen om praktijkexamen te doen in een automaat dan krijgt u code 78 op het rijbewijs.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Staat de code 200 op een rijbewijs, dan werd de houder van dat rijbewijs veroordeeld tot het zogenaamde 'weekendverval'. Hij mag dan geen motorvoertuigen besturen van vrijdag om 20 uur tot zondag 20 uur en van 20 uur op de vooravond van een feestdag tot 20 uur op die feestdag.
De uitzondering van code 95 voor chauffeurs, die minder dan 12 uur per week rijden, is vervallen. De vrijstelling van nascholing, voor het vervoer van eigen materieel dat de chauffeur zelf gebruikt voor zijn werk (mits minder dan 12 uur rijden per week), blijft wel bestaan.
Code 95 halen
De basiskwalificatie is er voor het rijbewijs C (vrachtwagens) en het rijbewijs D (bussen). U moet na 5 jaar uw code 95 verlengen om de aanduiding op uw rijbewijs te behouden.
Ja, de Code 95 geldt voor iedere beroepschauffeur met rijbewijs C1, C, D1 en D. Er is geen uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs met eigen vervoer. Er wordt echter in heel specifieke gevallen wel uitstel verleend: Chauffeurs die af en toe privépersonen of goederen vervoeren.