Het beste is een platte dweil. Tip: wring de dweil wel goed uit, voor je aan de slag gaat. Laminaat mag namelijk niet té nat worden, want dan is er een kleine kans dat de planken krom trekken. Gebruik eventueel een vloerwisser om het resterende vocht en vuil weg te halen.
Dweil de laminaatvloer
Doop de dweil in het sopje en wring deze goed uit. Het is belangrijk dat je dweil alleen vochtig is en niet nat. Ga zigzaggend door de ruimte en poets vlekken en doffe plekken extra goed.
Gebruik absoluut geen ammoniak, chloor of schuurmiddelen. Daarnaast bestaan er ook speciale laminaatreinigers. Wring je dweil of doek goed uit voordat je gaat dweilen, om schade te voorkomen. Als je te veel water gebruikt kan je laminaat bol gaan trekken.
Dweilen met koud water
Allesreiniger is ondanks de naam niet geschikt voor alles en zeker ook niet voor elke vloer. Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, pvc-vloeren en marmoleum kun je een beetje gebruiken, maar voor houten vloeren is het echt een no-go. Allesreiniger kan hout beschadigen.
Kortom: een laminaatvloer maak je gewoon schoon met (lauw) warm water, een scheutje schoonmaakazijn en door de vloer vervolgens goed te drogen met een doek. Dan krijg je het beste resultaat en heb je het langst plezier van je Floer!
Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Het af en toe dweilen van je laminaatvloer is geen enkel probleem. Hoe vaak je laminaat moet dweilen? Afhankelijk van je gezinssituatie en of je huisdieren hebt, kun je dit één keer per week of een keer per twee weken doen.
Koud water
Het lijkt misschien beter om de vloer met warm water te dweilen, maar niets is minder waar. Warm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben.
Wil je streeploos je laminaat schoonmaken? Maak dan een sopje in een emmer met lauwwarm of koud water en een scheutje azijn. Dweil het laminaat met een vochtige, maar goed uitgewrongen, microvezeldoek. Laat de vloer drogen met ramen en deuren open, zodat het laminaat snel droog is.
Uitstekend bestand tegen water: laminaat is vochtbestendig en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet.
In principe is laminaat nooit helemaal waterbestendig. Het meeste laminaat kan wel tegen kort contact met vocht, bijvoorbeeld wanneer je in de keuken iets knoeit of er een glas drinken van de eettafel valt.
Wat het laminaat waterbestendig maakt is de speciale coating op de naad van de planken. Deze waterbestendige coating is hard, sterk en beschermt de laminaatvloer tevens tegen vuil. Dankzij deze speciale coating kan er geen water door de vloer dringen en is waterbestendig laminaat te plaatsen in vochtige ruimtes.
Water en laminaat, geen goede combinatie
Laminaatvloeren zullen, wanneer deze in contact komen met vocht, het vocht namelijk opzuigen en hierdoor gaan uitzetten. In veel gevallen is er voor dit uitzetten echter geen ruimte. Om deze reden zal het laminaat gaan opbollen of zichzelf zelfs kapot drukken.
Wat te doen bij waterschade? Als je kliklaminaat in je woning hebt liggen, kan je de planken die waterschade bevatten, los halen.Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen.
Laminaat is erg gevoelig voor vocht en water en kan in geval van blootstelling aan grote hoeveelheden leiden tot onherstelbare schade. Het is dan goed om te weten wat je moet doen om dergelijke schade te voorkomen of eventueel te herstellen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Laminaat dweilen
Schoonmaken met groene zeep of allesreiniger laat je vloer er na verloop van tijd dof uit zien en veroorzaken strepen. Dit wil je natuurlijk vermijden. Gebruik dus uitsluitend een mild schoonmaak product bestemd voor laminaat om je vloer te dweilen.
Nog een nadeel van schoonmaken met warm water: er blijven zeepresten achter. Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt.
Een van de schoonmaakmiddelen die heerlijk fris is, en geschikt is voor jouw laminaatvloer, is de HG laminaatreiniger. Deze laminaatreiniger van HG houdt jouw vloer in topconditie en zorgt ervoor, in tegenstelling tot allesreiniger, dat jouw laminaatvloer niet dof wordt.
Vloer dweilen
Heb je tegels in je badkamer of keuken? Dan krijg jij ze weer helemaal spic en span als je de vloer dweilt met een sopje met afwasmiddel. Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen.
Ajax allesreiniger Mediterranean Lemon (1000 ml)
De allesreiniger kan verdund worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het dweilen van grote oppervlakken, of onverdund voor het schoonmaken van kleinere oppervlakken of voorwerpen.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.