Rembrandt moet de poedel hebben toegevoegd in de lente van 1633. Hij had toen net zijn geboortestad Leiden verlaten en stond op het punt zich in Amsterdam te verloven met de chique en bekoorlijke Saskia van Uylenburgh.
De Nachtwacht werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen, een van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Kapitein Frans Banninck Cocq en zijn luitenant Willem van Ruytenburch staan erop, in gezelschap van nog zestien andere bekende schutters.
Aanvankelijk had het schilderij helemaal geen titel. Het Rijkmuseum gebruikt als officiele titel Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de 'Nachtwacht'. De naam Nachtwacht komt voor het eerst voor in een document uit 1797.
Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte, was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum.
De ergste aanval op het schilderij gebeurt namelijk niet in oorlog, maar in vredestijd. De tweede en heftigste beschadiging van de Nachtwacht vindt plaats in 1975. Een verwarde man steekt met een mes in op het doek en snijdt daarbij zelfs een complete reep uit het schilderij.
De waarde van het originele schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest, maar mocht het ooit op de markt komen zou de Nachtwacht het eerste schilderij uit de geschiedenis kunnen zijn die de €1.000.000.000 passeert.
Het doek hangt sinds 1885 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij toont kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, die omringd worden door zestien leden van hun militie en een aantal figuranten. De nachtwacht wordt gezien als één van de beroemdste schilderijen ter wereld.
Rembrandt schilderde in 1642 zijn Nachtwacht waar hij het astronomische bedrag van 1600 gulden voor kreeg.
Het beroep nachtwacht was slecht betaald en schonk weinig aanzien. Vaak was de nachtwacht ook dorpsomroeper. In deze functie moest hij besluiten van het lands- en het lokale bestuur omroepen. Daarna werden de burgers geacht de verordeningen, maatregelen en dergelijke te kennen.
Wilko, een negentienjarige weerwolf, is zeer sterk, snel en lenig. Hij is koppig en heeft soms moeite om zich te beheersen. Hij verdraagt geen aanraking met zilver. Ook vindt hij Sacha leuk, de nogal mondige inwonende tienerverwante van de herbergierster bij wie het trio inwoont en geregeld helpt.
Hoe dan ook, het meisje in de gouden jurk spreekt velen tot de verbeelding. Zo ook Elly: 'Ik bedacht dat het meisje Anisa heet en naast haar vader staat. Als Anisa op straat Rembrandt van Rijn tegenkomt, vraagt hij haar om als eerste De Nachtwacht te komen bekijken.
Het beschermt de verflagen niet alleen, maar verzadigt ze ook zodat je de kleuren in de juiste helderheid en intensiteit waarneemt. In de loop van de tijd kan vernis minder transparant worden door kleine barstjes en verkleuring. Alsof je door een beslagen ruit kijkt.
Rembrandt stierf op 4 oktober 1669 in zijn huis aan de Rozengracht 184. Hij had tot vlak voor zijn dood doorgewerkt. In zijn huis werden verschillende onvoltooide schilderijen aangetroffen. Vier dagen later, op 8 oktober, werd hij begraven in de nabijgelegen Westerkerk en werd dit document opgesteld.
Hoe komt het schilderij dan toch aan zijn naam? In de negentiende eeuw is de vernislaag van het doek vuil en daardoor donkerder geworden. Men kan niet anders concluderen dan dat het schilderij een scène moet voorstellen van schutters die de wacht houden in de nachtelijke uren. Zo krijgt het de bijnaam: 'de Nachtwacht'.
Het Rijksmuseum heeft schilderijen in alle formaten, van piepklein tot gigantisch groot. Maar slechts één kan er de grootste zijn. Het schilderij 'De Slag bij Waterloo' is met zijn 5.5 bij 8 meter haast net zo groot als de gebeurtenis die het verbeeldt.
Op de eerste plaats: de Mona Lisa van Leonardo da Vinci
De Mona Lisa van Leonardo da vinci is het meest gewaardeerde schilderij ter wereld. Het gaat om een schilderij waarvan gezegd wordt dat het model met je meekijkt wanneer je erlangs loopt. Het is heel tekenend voor de werkstukken van Leonardo Da Vinci.
De Nachtwacht is een portret van een groep schutters uit de 17e eeuw. In die tijd waren de schutters een groep mannen die vrijwillig hielpen om Amsterdam veilig te houden. Wanneer er onrust was in de stad, werden zij opgeroepen om de orde te handhaven. Een soort van vrijwillige politie dus.
Het doek was vijf meter breed, tot het in de 18e eeuw werd bijgesneden om tussen twee zuilen te passen. In de jaren 1940 kwam bij een reiniging aan het licht dat de Nachtwacht helemaal geen nachttafereel toont.
In 1715 trof de Nachtwacht hetzelfde lot. Toen werd het schilderij verplaatst naar de Kleine Krijgsraadkamer van het toenmalige stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek tussen twee deuren, werd het verkleind.
Als deze factor buiten beschouwing zou worden gelaten, zou de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, tentoongesteld in het Louvre in Parijs, het duurste schilderij ter wereld zijn. Op 14 december 1962 werd de waarde ervan geschat op $100 miljoen, wat neerkomt op ongeveer $900 miljoen in 2023.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
3. Was Rembrandt arm of rijk? De ouders van Rembrandt zaten in de middenklasse, ze waren niet arm maar ook niet rijk. In het begin van zijn carrière als kunstschilder werd Rembrandt's talent al snel erkend waardoor hij veel opdrachten kreeg en veel kon verdienen.
Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden. De verloren delen worden niet teruggebracht na de daadwerkelijke restauratie van de Nachtwacht.
Het schilderij werd in 1715 kleiner gemaakt, toen het werd verplaatst naar de Kleine Krijgsraadkamer van het toenmalige stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Het was te groot voor zijn nieuwe plek tussen twee deuren. Daarom werd aan alle kanten een stuk van het doek afgesneden, het grootste deel aan de linkerzijde.
Op de Nachtwacht zijn 31 personen afgebeeld
Na de verhuizing van het schilderij van De Doelen naar het Paleis op de Dam werd ter linkerzijde een reep weggesneden, waarop drie personen waren weergegeven.