Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Is cava zoet? Over het algemeen is cava niet zoet. De meeste cava wordt gemaakt als Brut, wat betekent dat er weinig suiker aan de wijn wordt toegevoegd.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel. Toppertje.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Ben je een cavaliefhebber? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk te weten hoeveel calorieën er in jouw glaasje bubbels zit. Is cava bijvoorbeeld een dikmaker? Het antwoord is simpel: 'Nee'.
De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig. Druiven: prosecco wordt maar van één druif gemaakt: de glera. Wel zijn er verschillen in prosecco, de twee varianten zijn: frizzante (= mousserend) en spumante (= licht mousserend)
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Een fles champagne kost al snel 20 euro of meer. Rond de 10 euro heeft u al een fles cava. De prosecco is het meest voordelige, deze kunt u al aanschaffen voor niet meer dan 5 euro per fles. Het prijsverschil zit hem in de exclusiviteit dat champagne heeft.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat 'fruitiger'. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft.
Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent. Een andere variant zijn de prosecco spento en de prosecco tranquillo. Dit zijn prosecco's zonder koolzuur en deze worden nauwelijks buiten Italië verkocht. Cartizze prosecco is de duurste prosecco die er is.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën. Hierbij wordt echter uit gegaan van een inhoudsmaat van 85 ml voor een glas mousserende wijn. Als je dit terugrekent naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden kom je uit op gemiddeld 67 kcal, net zoals bij droge witte wijn.
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Effecten van stoppen of minderen met alcohol:
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.