In een levenstestament legt u vast wie voor u financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld vanwege dementie. Met behulp van een levenstestament houdt u zelf de regie van uw leven in handen.
Levenstestament en volmacht
In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie.
In een gewoon testament bepaal je wie jouw erfgenamen zijn en hoe (en door wie) jouw nalatenschap wordt verdeeld. In een levenstestament bepaal je bijvoorbeeld wie voor jouw financiële zaken gaat zorgen als je dit door dementie, ziekte of een andere reden niet meer zelfstandig kan doen.
Zonder levenstestament moet je bij de rechtbank bewindvoering en mentorschap aanvragen en is toestemming van de rechter altijd nodig bij uitgaven boven € 1.500. Met een levenstestament beslist jouw gevolgmachtigde hier zelf over. Je kunt in een levenstestament vastleggen wie er over je gezondheid mag beslissen.
De kosten voor een levenstestament beginnen gemiddeld rond de 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
Kortom, met een levenstestament zorg je ervoor dat je de regie over je eigen leven behoudt. Zo voorkom je dat je partner, kinderen of andere familie en naasten achterblijven met een hoop vragen. Het is belangrijk om je financiële zaken goed te regelen. Ook voor het geval je dat zelf niet meer kunt doen.
Hoelang is mijn (levens)testament geldig? Een testament en levenstestament blijven altijd geldig nadat je deze hebt opgesteld.
Indien u samenwoont of gehuwd bent en kinderen heeft, is het verstandig uw oude testamenten eens te laten bekijken. De kans is groot dat met uw oude testamenten te veel erfbelasting betaald wordt over de “papieren” erfdelen van de kinderen. Met een goede estate planning kunt u erfbelasting besparen.
Een levenstestament is een testament bij leven, voor het geval u door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent uw zaken zelf te regelen. Met een levenstestament kunt u de regie over uw leven zo goed mogelijk in eigen handen houden, juist als u dat fysiek of mentaal niet meer kunt.
Bent u wilsonbekwaam en is er eerder geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijgt u te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt iemand die uw financiële en/of medische belangen gaat behartigen.
Inzage in levenstestament
Iedere notaris heeft toegang tot het CLTR. Daarnaast hebben alleen belanghebbenden (degenen die belang hebben bij inzage) recht op inzage van de inhoud van het levenstestament. Dit geldt ook bij 'normale' testamenten. Als je geen belanghebbende bent kan je het testament niet inzien.
In het levenstestament geef je een volmacht aan iemand die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Die persoon mag dan namens jou handelen op het gebied van jouw financiën, maar als je dat wilt kun je die persoon ook medische beslissingen laten nemen. Je kunt ook meer personen aanwijzen als gevolmachtigden.
Afhandelen van erfenis door notaris
De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.
De kosten voor een testament beginnen gemiddeld rond de 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
De wet is van toepassing als er geen testament is (of als er een testament is waarin de wet van toepassing wordt verklaard). Is er een testament waarin van de wet wordt afgeweken, dan is dat altijd bindend.
Je kunt een levenstestament regelen zonder tussenkomst van een notaris. Maar let op: voor veel bevoegdheden is een notariële akte vereist en is een zelf opgesteld en ondertekend document niet voldoende. Dit geldt met name bij de verkoop van de eigen woning en het regelen van bankzaken.
In Nederland hebben ruim 44.500 mensen een geregistreerd levenstestament. In een levenstestament leggen mensen vast wie hun belangen behartigt wanneer zij daar zelf niet meer toe in staat zijn. Steeds meer mensen weten de weg naar de notaris te vinden om hun levenstestament te laten opmaken.
Het tweetrapstestament is een ogenschijnlijk eenvoudig testament waarbij de langstlevende partner in eerste instantie enig erfgenaam is ('eerste trap'). Pas na overlijden van de langstlevende ouder, erven de kinderen alsnog ook uit de nalatenschap van de eerststervende ouder ('tweede trap').
Voordelen van een testament
Je verdeelt de erfenis zoals jij dat wilt. Je kunt iemand onterven. Het is mogelijk en goed doel of goede vriend aan te wijzen als erfgenaam. Je kunt één erfgenaam het vruchtgebruik geven van jouw woning zonder dat deze direct eigenaar van de woning wordt.
Je kan één of meer personen aanwijzen als gevolmachtigde. Als je een partner hebt dan is het gebruikelijk om als eerste gevolmachtigde je partner aan te wijzen. Hiervoor hebben wij de mogelijkheid om twee levenstestamenten met partner op te stellen. Met die twee levenstestamenten benoemen jullie elkaar tot gemachtigde.
De volmacht
Door middel van een volmacht geeft u iemand die u vertrouwt de mogelijkheid om namens u een rechtshandeling te verrichten, zoals bijvoorbeeld een akte ondertekenen. U kunt dit recht geven aan uw notaris, uw partner, uw kinderen of een goede vriend.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.